AC-to-DC Converter

January 21st, 2011  Posted at   Elektronik

AC-to-DC Converter adalah litar elektronik yang menukarkan voltan AC kepada voltan DC. Voltan AC selalunya diperolehi daripada plug di rumah dan penggunaan voltan DC selalunya lebih rendah daripada voltan AC di rumah. Oleh itu, litar AC-to-DC Converter biasanya step-down converter. Ia juga dikenali dengan nama Power Supply. Gambar di bawah adalah 12V Power Supply.

DC power supply bergantung kepada maksimum arus yang dapat di bekalkan. Power supply ini mempunyai kadaran 10A. Oleh itu, power supply mempunyai kadaran 12V X 10A = 120W.

Jenis-jenis converter lain adalah AC-to-AC Converter, DC-to-DC Converter dan DC-to-AC Converter.

19 Responses to “AC-to-DC Converter”

  1. ayeep says:

    boleh x encik tolong bagikn link utk image DC – AC inverter tu.. sbb saya dah cari kat google masih lg x jumpa smpai skrg ni.. prtolongan encik sgt saya harapkn… ni utk projek akhir saya..

  2. ayeep says:

    assalamualaikum.. nak tumpang tnya kpada tuan pnye blog.. ade contoh litar schematic tak nak wat litar inverter DC to AC untuk 24V pnye.. klau takde untuk 24V.. 12V pnye pown blh.. mntak tlong sngat ni..

  3. ridzuan says:

    guna litar voltage regulator boleh x??

  4. ridzuan says:

    salam,sye nk tanye mcm mne nk buat litar utk covert 5V AC to DC…terima kasih

  5. syed says:

    bleh saya dptkn alamat tmpt itu?

  6. rizal haizad says:

    en. saya nak beli power supply ni camne? harga berape?

  7. mon says:

    salam bro..
    saya nk measure ac current n ac voltage..
    gunakan PIC16F877A..then kluarkan display pada LCD..
    masalah saya adalah pada ADC..
    cmna nk buat dari AC ke DC?possible x just guna rectifier,then regulate smpai dpt 5V..msuk pd PIC saya?
    bleh x bro bg idea sikit caranya..trima kasih..

  8. Saravanan says:

    Bro aku nak cari power converter ac to dc…
    aku nak pakai 240ac convert 110dc…mana boleh cari barang?anything email ye thankx

  9. faiz says:

    nk bertanya…sekiranya transformer 240v-12vdc, arus sekunder ditetapkan 4 amp tetapi berapa pula arus dibahagian primer? adakah arus primer lebih kecil berbanding arus sekunder?

  10. afiq says:

    salam shaharul
    nak tnya..kalo asid lead battery 6V 4.5AH
    maknenya 6Vx4.5A=27watt..betul ke??

    • Shahrul says:

      ws, afiq.
      Tak betul tu. 4.5Ah adalah energy. Bateri dapat bekalkan 4.5 Ampere selama 1 jam. Jika penggunaan arus kurang, tempoh jam lebih lama. Power boleh dikira jika ada beban @ load. Misalnya load mempunyai rintangan 1k ohm ataupun load yg diberikan rating watt.

Leave a Reply

What is 4 + 6 ?
Please leave these two fields as-is:
IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)