AC-to-DC Converter

January 21st, 2011  Posted at   Elektronik

AC-to-DC Converter adalah litar elektronik yang menukarkan voltan AC kepada voltan DC. Voltan AC selalunya diperolehi daripada plug di rumah dan penggunaan voltan DC selalunya lebih rendah daripada voltan AC di rumah. Oleh itu, litar AC-to-DC Converter biasanya step-down converter. Ia juga dikenali dengan nama Power Supply. Gambar di bawah adalah 12V Power Supply.

DC power supply bergantung kepada maksimum arus yang dapat di bekalkan. Power supply ini mempunyai kadaran 10A. Oleh itu, power supply mempunyai kadaran 12V X 10A = 120W.

Jenis-jenis converter lain adalah AC-to-AC Converter, DC-to-DC Converter dan DC-to-AC Converter.

Anda mungkin belum baca post ini

  • DC-to-AC Converter DC-to-AC Converter adalah litar elektronik yang menukarkan voltan DC kepada voltan AC. […]
  • DC-to-DC Converter DC-to-DC Converter adalah komponen yang menukarkan voltan DC kepada voltan DC berbeza […]
  • USB Converter USB adalah port yang terdapat di komputer dan laptop. USB Converter membolehkan isyarat […]
  • Adjustable DC-to-DC Converter Adjustable DC-to-DC Converter digunakan untuk menaikkan atau menurunkan daripada […]
  • Voltage Regulator Voltage Regulator adalah komponen biasa dalam litar elektrik. Mempunyai 3 kaki. […]

19 komen untuk AC-to-DC Converter

Pages: [2] 1 » Show All

  1. 19. Komen dari Shahrul pada 9:21 AM, 22nd July 2014

    alija, belum ada contoh projek dc to ac, tp saya boleh buat.

  2. 18. Komen dari alija pada 12:25 AM, 22nd July 2014

    ada tak contoh projek dc to ac inverter?ni utk projek akhir sy..hrap balas..

  3. 17. Komen dari ayeep pada 10:19 AM, 1st October 2012

    boleh x encik tolong bagikn link utk image DC – AC inverter tu.. sbb saya dah cari kat google masih lg x jumpa smpai skrg ni.. prtolongan encik sgt saya harapkn… ni utk projek akhir saya..

  4. 16. Komen dari Shahrul pada 8:08 AM, 1st October 2012

    w/salam, ayeep. Saya x de schematic, cari saja kat google.

  5. 15. Komen dari ayeep pada 12:48 AM, 1st October 2012

    assalamualaikum.. nak tumpang tnya kpada tuan pnye blog.. ade contoh litar schematic tak nak wat litar inverter DC to AC untuk 24V pnye.. klau takde untuk 24V.. 12V pnye pown blh.. mntak tlong sngat ni..

  6. 14. Komen dari ridzuan pada 1:00 PM, 23rd September 2012

    guna litar voltage regulator boleh x??

  7. 13. Komen dari Shahrul pada 12:11 PM, 23rd September 2012

    w/salam, ridzuan. Cari litar rectifier, saya dah malas design, projek ini x diminati.

  8. 12. Komen dari ridzuan pada 11:28 AM, 23rd September 2012

    salam,sye nk tanye mcm mne nk buat litar utk covert 5V AC to DC…terima kasih

  9. 11. Komen dari syed pada 6:33 PM, 21st September 2012

    bleh saya dptkn alamat tmpt itu?

Pages: [2] 1 » Show All

Dah baca, tinggalkan komen anda disini

What is 11 + 4 ?
Please leave these two fields as-is:
IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)