AC-to-DC Converter


AC-to-DC Converter adalah litar elektronik yang menukarkan voltan AC kepada voltan DC. Voltan AC selalunya diperolehi daripada plug di rumah dan penggunaan voltan DC selalunya lebih rendah daripada voltan AC di rumah. Oleh itu, litar AC-to-DC Converter biasanya step-down converter. Ia juga dikenali dengan nama Power Supply. Gambar di bawah adalah 12V Power Supply.

DC power supply bergantung kepada maksimum arus yang dapat di bekalkan. Power supply ini mempunyai kadaran 10A. Oleh itu, power supply mempunyai kadaran 12V X 10A = 120W.

Jenis-jenis converter lain adalah AC-to-AC Converter, DC-to-DC Converter dan DC-to-AC Converter.


21 responses to “AC-to-DC Converter”

    • ws, afiq.
      Tak betul tu. 4.5Ah adalah energy. Bateri dapat bekalkan 4.5 Ampere selama 1 jam. Jika penggunaan arus kurang, tempoh jam lebih lama. Power boleh dikira jika ada beban @ load. Misalnya load mempunyai rintangan 1k ohm ataupun load yg diberikan rating watt.

  1. nk bertanya…sekiranya transformer 240v-12vdc, arus sekunder ditetapkan 4 amp tetapi berapa pula arus dibahagian primer? adakah arus primer lebih kecil berbanding arus sekunder?

  2. Bro aku nak cari power converter ac to dc…
    aku nak pakai 240ac convert 110dc…mana boleh cari barang?anything email ye thankx

  3. salam bro..
    saya nk measure ac current n ac voltage..
    gunakan PIC16F877A..then kluarkan display pada LCD..
    masalah saya adalah pada ADC..
    cmna nk buat dari AC ke DC?possible x just guna rectifier,then regulate smpai dpt 5V..msuk pd PIC saya?
    bleh x bro bg idea sikit caranya..trima kasih..

  4. assalamualaikum.. nak tumpang tnya kpada tuan pnye blog.. ade contoh litar schematic tak nak wat litar inverter DC to AC untuk 24V pnye.. klau takde untuk 24V.. 12V pnye pown blh.. mntak tlong sngat ni..

  5. boleh x encik tolong bagikn link utk image DC – AC inverter tu.. sbb saya dah cari kat google masih lg x jumpa smpai skrg ni.. prtolongan encik sgt saya harapkn… ni utk projek akhir saya..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *