Apa Itu PLC?

September 20th, 2010  Posted at   Pengetahuan Am
arrow   |   20 Commentsarrow

PLC adalah singkatan bagi Programmable Logic Controller. PLC adalah digital computer yang digunakan untuk melakukan automation seperti kawalan mesin di kilang dan industri. PLC diperkenalkan pada 1960-an. Sebelum PLC di cipta, kawalan, turutan dan logik menggunakan ratusan ataupun ribuan relay dan timer.

Berdasarkan namanya konsep PLC adalah sebagai berikut :

  • Programmable, menunjukkan kemampuan dalam hal memori untuk menyimpan program yang telah dibuat dengan mudah diubah-ubah fungsi atau kegunaannya.
  • Logic, menunjukkan kemampuan dalam memproses input secara aritmatik dan logic (ALU), iaitu melakukan operasi membandingkan, menjumlahkan, menolak, membahagi, AND, OR dan lain-lain.
  • Controller, menunjukkan kemampuan dalam mengawal dan mengatur proses sehingga menghasilkan output yang diinginkan.

PLC disambungkan ke komputer melalui Ethernet, RS232, RS485 atau RS422. Program PLC menggunakan Ladder Diagram untuk melakukan proses dan aritmatik. Di bawah adalah konsep Ladder Diagram. Saya pernah menggunakan PLC Omron dan PLC Ge Fanuc. Ladder Diagram dilukis di dalam software yang disediakan bersama dengan pengeluar PLC tersebut.

Anda mungkin belum baca post ini

  • Apa Itu PIC? Tahu tak PIC? PIC adalah microcontroller yang di keluaran oleh Microchip Technology. PIC […]
  • Apa Itu Microcontroller? Tahu tak apa itu microcontroller? Bagi student atau bekas student engineering, mungkin […]
  • Apa Itu FPGA? FPGA adalah singkatan bagi Field Programmable Gate Array. Jadi, FPGA boleh diprogramkan […]
  • Hi-Tech vs Pinguino Pinguino adalah platform baru untuk memprogramkan PIC. Pinguino disediakan open source […]
  • Assembly Language vs C Language Apakah perbezaan Assembly Language dan C Language? Saya juga tidak mempunyai jawapan […]

20 komen untuk Apa Itu PLC?

Pages: [2] 1 » Show All

  1. 20. Komen dari Shahrul pada 10:00 AM, 15th July 2011

    ws, lidey lim. Search perkataan ‘ladder diagram’. Komponen PLC mempunyai microcontroller.

  2. 19. Komen dari lidey lim pada 8:20 AM, 15th July 2011

    assalam.
    bro bleh terang kan lagi tak tentang bahasa pengacaraan PLC n komponen utama secara ringkas.

  3. 18. Komen dari Shahrul pada 10:29 PM, 22nd June 2011

    ws, shah. Boleh sambung sensor ke PLC.

  4. 17. Komen dari shah pada 12:59 PM, 22nd June 2011

    salam ,klaw sy bwat projek sensor….utnk menunjukkn sensor tersbut berfngsi @ x…adakh boleh mgunakan PLc

  5. 16. Komen dari kato pada 9:54 PM, 15th June 2011

    Bila pulak anak tempatan kita nak cipta PLC,microcontoller jenama sendiri versi melayu…ayik jadi pengguna aje lama-lama boleh boring lak.

  6. 15. Komen dari Shahrul pada 12:56 AM, 26th December 2010

    Skg mmg byk PLC di pasaran. Cuma org tahu guna dgn tak tahu je.

  7. 14. Komen dari elly pada 12:48 AM, 26th December 2010

    skarang ni.plc jenis ombron dah x brapa digunakan lagi rsa…utk final projek baru2 ni, sy gunakan plc jenis panasonic..dan sy gunakan software FPwinPro…rasanya lebih cepat dan mudah….

  8. 13. Komen dari Shahrul pada 6:53 PM, 28th October 2010

    Boleh contact melalui contact form kat http://shahrulnizam.com/about

  9. 12. Komen dari letto pada 6:51 PM, 28th October 2010

    saya ada wat projek..mengenai plc ne..so nak jmpa pakar mengenai plc untuk membuat projek sya..sapa kah harus saya hubungi,,??

  10. 11. Komen dari letto pada 6:45 PM, 28th October 2010

    saya nak tanya pasal leader diagram plc..

Pages: [2] 1 » Show All

Dah baca, tinggalkan komen anda disini

What is 10 + 5 ?
Please leave these two fields as-is:
IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)