Apa Itu PLC?


PLC adalah singkatan bagi Programmable Logic Controller. PLC adalah digital computer yang digunakan untuk melakukan automation seperti kawalan mesin di kilang dan industri. PLC diperkenalkan pada 1960-an. Sebelum PLC di cipta, kawalan, turutan dan logik menggunakan ratusan ataupun ribuan relay dan timer.

Berdasarkan namanya konsep PLC adalah sebagai berikut :

 • Programmable, menunjukkan kemampuan dalam hal memori untuk menyimpan program yang telah dibuat dengan mudah diubah-ubah fungsi atau kegunaannya.
 • Logic, menunjukkan kemampuan dalam memproses input secara aritmatik dan logic (ALU), iaitu melakukan operasi membandingkan, menjumlahkan, menolak, membahagi, AND, OR dan lain-lain.
 • Controller, menunjukkan kemampuan dalam mengawal dan mengatur proses sehingga menghasilkan output yang diinginkan.

PLC disambungkan ke komputer melalui Ethernet, RS232, RS485 atau RS422. Program PLC menggunakan Ladder Diagram untuk melakukan proses dan aritmatik. Di bawah adalah konsep Ladder Diagram. Saya pernah menggunakan PLC Omron dan PLC Ge Fanuc. Ladder Diagram dilukis di dalam software yang disediakan bersama dengan pengeluar PLC tersebut.


20 responses to “Apa Itu PLC?”

  • Software PLC ikut pengeluar PLC. Dulu saya pernah guna software SYSWIN (PLC OMRON) dan VersaMax (PLC Ge Fanuc). Software SYSWIN tu dh lama, skg mungkin dah x digunakan.

 1. wah, bagus blog berkenaan kejuruteraan. good2. keep it up. saya mekanikal eng. tapi dah lupa byk benda fasal plc. kat kilang dulu plc kami guna commanD C saja.

 2. Bro,
  Good info berkenaan PLC.
  Masa aku di tahun 3 aku ade guna PLC ni untuk
  buat programming projek. Memang OK dan senang.
  Tapi sayangnye, saiz yang besar membuatkan projek
  aku tak efficient 🙁

 3. soalan-soalan saya tentang PLC:

  1.nama dan negara pengeluar PLC
  2.harga seunit lengkap PLC
  3.spesifikasi unit bekalan kuasa PLC

 4. skarang ni.plc jenis ombron dah x brapa digunakan lagi rsa…utk final projek baru2 ni, sy gunakan plc jenis panasonic..dan sy gunakan software FPwinPro…rasanya lebih cepat dan mudah….

 5. Bila pulak anak tempatan kita nak cipta PLC,microcontoller jenama sendiri versi melayu…ayik jadi pengguna aje lama-lama boleh boring lak.

 6. salam ,klaw sy bwat projek sensor….utnk menunjukkn sensor tersbut berfngsi @ x…adakh boleh mgunakan PLc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *