Apa Itu PLC?

September 20th, 2010  Posted at   Pengetahuan Am
arrow   |   20 Commentsarrow

PLC adalah singkatan bagi Programmable Logic Controller. PLC adalah digital computer yang digunakan untuk melakukan automation seperti kawalan mesin di kilang dan industri. PLC diperkenalkan pada 1960-an. Sebelum PLC di cipta, kawalan, turutan dan logik menggunakan ratusan ataupun ribuan relay dan timer.

Berdasarkan namanya konsep PLC adalah sebagai berikut :

  • Programmable, menunjukkan kemampuan dalam hal memori untuk menyimpan program yang telah dibuat dengan mudah diubah-ubah fungsi atau kegunaannya.
  • Logic, menunjukkan kemampuan dalam memproses input secara aritmatik dan logic (ALU), iaitu melakukan operasi membandingkan, menjumlahkan, menolak, membahagi, AND, OR dan lain-lain.
  • Controller, menunjukkan kemampuan dalam mengawal dan mengatur proses sehingga menghasilkan output yang diinginkan.

PLC disambungkan ke komputer melalui Ethernet, RS232, RS485 atau RS422. Program PLC menggunakan Ladder Diagram untuk melakukan proses dan aritmatik. Di bawah adalah konsep Ladder Diagram. Saya pernah menggunakan PLC Omron dan PLC Ge Fanuc. Ladder Diagram dilukis di dalam software yang disediakan bersama dengan pengeluar PLC tersebut.

20 Responses to “Apa Itu PLC?”

  1. kato says:

    Bila pulak anak tempatan kita nak cipta PLC,microcontoller jenama sendiri versi melayu…ayik jadi pengguna aje lama-lama boleh boring lak.

  2. elly says:

    skarang ni.plc jenis ombron dah x brapa digunakan lagi rsa…utk final projek baru2 ni, sy gunakan plc jenis panasonic..dan sy gunakan software FPwinPro…rasanya lebih cepat dan mudah….

  3. letto says:

    saya nak tanya pasal leader diagram plc..

  4. mancai says:

    teringat dulu beli barang2 projek elektronik kat jalan pasal KL…termasuk projek PLC ni.. cumanya dah lupa banyak menda dah ni

  5. amir hamzah says:

    soalan-soalan saya tentang PLC:

    1.nama dan negara pengeluar PLC
    2.harga seunit lengkap PLC
    3.spesifikasi unit bekalan kuasa PLC

  6. sufian says:

    kalu tak silap, traffic lights guna plc kan?

  7. Mantra says:

    Bro,
    Good info berkenaan PLC.
    Masa aku di tahun 3 aku ade guna PLC ni untuk
    buat programming projek. Memang OK dan senang.
    Tapi sayangnye, saiz yang besar membuatkan projek
    aku tak efficient :(

  8. Khairi says:

    wah, bagus blog berkenaan kejuruteraan. good2. keep it up. saya mekanikal eng. tapi dah lupa byk benda fasal plc. kat kilang dulu plc kami guna commanD C saja.

  9. ELEKTRONEZ, Hakimi says:

    BAGUS ALAT NI…………BOLEH DIGUNA UNTUK CONTROL ALAT ELEKTRIK DI 1RUMAH

  10. sweetgurlz says:

    apa software yg biasa digunakan dlm PLC ni?

    • Shahrul says:

      Software PLC ikut pengeluar PLC. Dulu saya pernah guna software SYSWIN (PLC OMRON) dan VersaMax (PLC Ge Fanuc). Software SYSWIN tu dh lama, skg mungkin dah x digunakan.

Leave a Reply

What is 6 + 11 ?
Please leave these two fields as-is:
IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)