Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) hari ke-115

Arduino Lesson: Turbidity Sensor

Turbidity Sensor adalah sensor untuk mengukur kekeruhan air. Signal keluaran sensor ini adalah voltan analog. Di dalam dfrobot.com sudah diberikan graf dan formula penukaran voltan kepada unit NTU iaitu seperti graf dibawah.

Berikut adalah video demo Turbidity Sensor.

Arduino Source Code

13 Replies to “Arduino Lesson: Turbidity Sensor”

  1. Is it possible to code this same process using scratch or some other block coding so a younger person could try and replicate this? Please feel free to message me directly instead of on the board

  2. BOSSKU, boleh tak ada coding yang hantar iot msg kepada hanfon kalau tu lebih daripada 5.00??

  3. BOSSKU, NK TNYER KAN KLU DLM CLEAR WATER VOLT SEPATUTNYER BRAPE.AKU NYER VOLT DLM PLUSMINUS 1,2..BETUL KE?..HAHA TQ

      1. Bossku aku dh dpt reading cm ko lam clear water…dh okey main 3-4volt…tpi kan reading dlm air teh aku reading x betul hahaha…kadang2 leh g 3.6 ke atas…x munasabah…hahaha..lagi stu knape amplifier koe nyala n amplifier aku xnyala ekk..tq

        1. bossku aku dh dpt reading okey tq2..patutlah power amplifier aku xnyala sbb aku buat bnyak extension..mcm kita charge phone extension tindan extension so yg last to voltage drop truk dye jdi x btul lah reading dy..thanks bro

  4. How did you figured out (Equation in terms of x and y) the relationship between voltage and turbidity from the graph.
    We wanted to figure out the same relationship for pH and voltage please help as soon as possible.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.