Arduino Lesson: Turbidity Sensor

September 5th, 2018  Posted at   Lesson Arduino
arrow   |   6 Commentsarrow

Turbidity Sensor adalah sensor untuk mengukur kekeruhan air. Signal keluaran sensor ini adalah voltan analog. Di dalam dfrobot.com sudah diberikan graf dan formula penukaran voltan kepada unit NTU iaitu seperti graf dibawah.

Berikut adalah video demo Turbidity Sensor.

Arduino Source Code

6 Responses to “Arduino Lesson: Turbidity Sensor”

  1. JACKZUL says:

    BOSSKU, NK TNYER KAN KLU DLM CLEAR WATER VOLT SEPATUTNYER BRAPE.AKU NYER VOLT DLM PLUSMINUS 1,2..BETUL KE?..HAHA TQ

    • Shahrul says:

      Tengok graf dan video diatas. Voltage 1-2V tak betul tu.

      • JACKZUL says:

        Bossku aku dh dpt reading cm ko lam clear water…dh okey main 3-4volt…tpi kan reading dlm air teh aku reading x betul hahaha…kadang2 leh g 3.6 ke atas…x munasabah…hahaha..lagi stu knape amplifier koe nyala n amplifier aku xnyala ekk..tq

        • JACKZUL says:

          bossku aku dh dpt reading okey tq2..patutlah power amplifier aku xnyala sbb aku buat bnyak extension..mcm kita charge phone extension tindan extension so yg last to voltage drop truk dye jdi x btul lah reading dy..thanks bro

  2. Abhishek says:

    How did you figured out (Equation in terms of x and y) the relationship between voltage and turbidity from the graph.
    We wanted to figure out the same relationship for pH and voltage please help as soon as possible.

Leave a Reply

What is 9 + 7 ?
Please leave these two fields as-is:
IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)