Arduino Project: Smart Room

Arduino Smart Room adalah projek bagi sebuah bilik yang akan menghidupkan lampu atau kipas automatik apabila orang memasuki bilik. Ia akan mengira bilangan orang yang memasuki bilik dan apabila kesemua orang keluar, lampu atau kipas akan dimatikan automatik.

Skematiknya adalah seperti berikut.

PCB komponen layout nya adalah seperti berikut.

Harga projek Smart Room dengan RF adalah RM1300 dan Smart Room tanpa RF adalah RM1100 tidak termasuk bantuan teknikal. Di bawah adalah cara projek ini berfungsi.

Projek lain yang berkaitan:

16 Replies to “Arduino Project: Smart Room”

  1. kalau macam orang singgah nak cakap sikit kat bilik tu macam mana ya? sbb kalau kita set 10 org dlm bilik tapi nnti ada sorang dtg bilik tu lalu kat sensor A je masuk/keluar sbb nak cakap sikit je. nnti bila semua orang keluar kipas semua tak mati sbb error kat sorang yg singgah tu. atau counter tu boleh fix ttotal ?

  2. Assalamualaikum, En shahrul guna sensor jenis apa?
    boleh tak En shahrul list kan brg2 utk buat projek ni :)
    Harap balas..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.