Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) hari ke-79

Arduino Project: Smart Room

Arduino Smart Room adalah projek bagi sebuah bilik yang akan menghidupkan lampu atau kipas automatik apabila orang memasuki bilik. Ia akan mengira bilangan orang yang memasuki bilik dan apabila kesemua orang keluar, lampu atau kipas akan dimatikan automatik.

Skematiknya adalah seperti berikut.

PCB komponen layout nya adalah seperti berikut.

Senarai komponen projek Smart Room dengan RF seperti berikut.
No Component Label Unit
1 010 PCB Arduino Relay Switch (86mm X 81mm) PCB 2
2 Buzzer-PCB Mount Buzzer 2
3 Capacitor SMD1206 0.1uF C5 2
4 Capacitor SMD1206 0.1uF C5 1
5 Capacitor SMD1206 10uF C1-C2 4
6 Capacitor SMD1206 22pF C3-C4 4
7 Crystal SMD 16MHz XTAL 2
8 DC Jack Female DC Jack Female 2
9 Diode SMD1206 1N4001 D1 2
10 IC ATMEGA328P-AU TQFP ATMEGA328 2
11 IC ULN2803 SOIC ULN2803 1
12 LED Red 5mm LED1-LED4 4
13 OMRON E3ZG-D62 SEN1-SEN2 2
14 PCB Connector Header (Right) 3 Ways SEN1-SEN2 2
15 PCB Connector Header (Right) 5 Ways UART2 2
16 PCB Connector Housing 3 Ways SEN1-SEN2 2
17 PCB Connector Housing 5 Ways UART2 2
18 PCB Stand (screw nut) PCB Stand 8
19 Push Button 4 pin 6x6x1 PB1-PB4 4
20 Relay 12V SPDT RLY1-RLY4 4
21 Resistor SMD1206 0.125W 10K R1 2
22 Resistor SMD1206 0.25W 1K R2-R5 4
23 RF Transceiver Module 433MHz 1km UART2 2
24 Straight Pin Header (Male) ICSP 1
25 Terminal Block 2 Way PWR 2
26 Terminal Block 3 Way OUT1-OUT4 4
27 Terminal Pin UART2 20
28 Terminal Pin SEN1-SEN2 6
29 Voltage Regulator 5V SOT223 7805 2

Harga projek Smart Room dengan RF adalah RM1300 dan Smart Room tanpa RF adalah RM1200 tidak termasuk bantuan teknikal. Di bawah adalah cara projek ini berfungsi.

Projek lain yang berkaitan:

16 Replies to “Arduino Project: Smart Room”

  1. kalau macam orang singgah nak cakap sikit kat bilik tu macam mana ya? sbb kalau kita set 10 org dlm bilik tapi nnti ada sorang dtg bilik tu lalu kat sensor A je masuk/keluar sbb nak cakap sikit je. nnti bila semua orang keluar kipas semua tak mati sbb error kat sorang yg singgah tu. atau counter tu boleh fix ttotal ?

  2. Assalamualaikum, En shahrul guna sensor jenis apa?
    boleh tak En shahrul list kan brg2 utk buat projek ni :)
    Harap balas..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.