Arduino Project: Smart Room

February 5th, 2016  Posted at   Project Arduino
arrow   |   16 Commentsarrow

Arduino Smart Room adalah projek bagi sebuah bilik yang akan menghidupkan lampu atau kipas automatik apabila orang memasuki bilik. Ia akan mengira bilangan orang yang memasuki bilik dan apabila kesemua orang keluar, lampu atau kipas akan dimatikan automatik.

Skematiknya adalah seperti berikut.

PCB komponen layout nya adalah seperti berikut.

Harga projek Smart Room dengan RF adalah RM1300 dan Smart Room tanpa RF adalah RM1100 tidak termasuk bantuan teknikal. Di bawah adalah cara projek ini berfungsi.

Projek lain yang berkaitan:

16 Responses to “Arduino Project: Smart Room”

  1. Doloh says:

    Saya berminat dngan projek ini..sila pm no ni 01115082734…wtssap pleasen

  2. Nizam says:

    kalau macam orang singgah nak cakap sikit kat bilik tu macam mana ya? sbb kalau kita set 10 org dlm bilik tapi nnti ada sorang dtg bilik tu lalu kat sensor A je masuk/keluar sbb nak cakap sikit je. nnti bila semua orang keluar kipas semua tak mati sbb error kat sorang yg singgah tu. atau counter tu boleh fix ttotal ?

  3. Nadhirah says:

    Assalamualaikum, En shahrul guna sensor jenis apa?
    boleh tak En shahrul list kan brg2 utk buat projek ni :)
    Harap balas..

  4. kacang hijau says:

    skematik diagram dan xdak ka?

  5. asyraf thazali says:

    assalamualaikum.. PM saya 012 6939023… saya berminat SANGAT..

  6. Mohd Zakir Muhd Khazani says:

    Brp hrg utk projek ni?

  7. firdaus86 says:

    senarai peralatan yang diguna ?

Leave a Reply

What is 9 + 4 ?
Please leave these two fields as-is:
IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)