Cara Menggunakan MPLab


MPLab adalah software yang digunakan untuk membuat programming dan download program kepada PIC. MPLab boleh digunakan bagi Assembly Language dan C Language.

Dari segi hardware pula, saya menggunakan USB Programmer dari Cytron.  Ia compatible dengan Programmer PICkit2.

Sebelum membuat program, anda juga perlu memilih compiler yang sesuai. Bagi MBLab v8.20, telah tersedia HI-TECH ANSI C Compiler untuk support C Language. Compiler ini diperlukan untuk menukarkan C Language kepada file .hex. File .hex ini yang akan di download ke dalam PIC.

Saya telah menyediakan step-by-step cara menggunakan MPLAB v8.20 ini dalam bentuk PowerPoint.


31 responses to “Cara Menggunakan MPLab”

  1. saya perlukan satu atau dua contoh cara on kan led guna pic16F84a dengan program c languange. saya gunakan mplab tapi masih guna asm untuk program pic tersebut.

  2. sye nk tye – pic 16f877A adakah support untk USB?..
    sbb sye punye projek pic micr0c0ntr0ller with C,n juge sesuai gne untuk MPLAB v8.20, telah tersedia HI-TECH ANSI C Compiler…

  3. eh..nak tnya pasai program leh x..?
    mcm mna nak control stepper motor ngan sensor dan motor pusing ikut sudut..saya guna 16f877a

  4. Adam, mula2 belajar gerakkan Stepper Motor. Cuma bg pulse je kat stepper motor. Boleh control sudutnya.

    Sensor tu plak bergantung sensor ape, sensor analog atau digital. Dari bacaan sensor, pastu tetapkan sudut bagi stepper motor.

  5. salam, nk tanya tentang source code utk PIC 16F876A. kitorg guna PR14 dr cytron. tp ada masalah sikit, kitorg tak berapa faham bahagian berikut:

    //Permitted period mode (15 seconds)
    case 1:
    led=1;
    temp1+=1;
    if(temp11000000)

    dekat part temp1<10000, 10000 tu merujuk kpd nombor dlm bentuk ape ye? hex ke, binary ke..?

    dan 15 seconds diwakili oleh nombor yg mana ye? temp11000000?

    hrp boleh mebantu=)

  6. salam, so maksud nya abg kita jz gna mplab shaja, tlis progrm n complie n download to PIC pn gna MPLAb ja

    • Software Hi-Tech untuk PIC16 dah sedia ada dengan software MPLab. Cuma pilih ‘Select Language Toolsuite’ untuk gunakan Hi-Tech.

  7. salam,
    sy nk mntk pendapat, sy nk bt toggle switch tp dia kuar ‘code has no effect’. can sm1 help me? (i try to invert the led status) below is my code:

    #include
    #fuses HS,NOLVP,NOWDT
    #use delay (clock=20000000)
    #define GREEN_LED PIN_B7
    #define SWITCH_LED PIN_B0

    void wait_for_one_press() {
    while(!input(SWITCH_LED)) ;
    while(input(SWITCH_LED)) ;
    }
    void main () {
    while (TRUE) {
    if (!input (SWITCH_LED))
    {
    wait_for_one_press();
    (GREEN_LED) == (!GREEN_LED);
    }}
    }

  8. Well, I followed up your slide step .
    The error still occured to me.
    “No valid installed HI-TECH compiler drivers”.

  9. assalamualaikum..sedara,bila saya build coding,dia x keluar build success tapi just keluar loaded C:\User\programming\run1.cof sahaja..adakah ini bermakna ada error dalam coding atau masalah compiler?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *