Cara Untuk Design PCB Menggunakan Protel

October 2nd, 2009  Posted at   Elektronik

PCB adalah singkatan bagi Printed Circuit Board. PCB digunakan untuk menghasilkan satu projek elektrik dengan kemas. Berbanding menggunakan Strip Board atau Breadboard/Protoboard. Apabila membuat design dengan PCB, kedudukan komponen diatasnya lebih kemas dan tersusun. Dengan kedudukan komponen yang teratur, saiz PCB boleh menjadi lebih kecil dan juga projek elektrik anda lebih baik.

Design PCB adalah satu kemahiran yang harus diketahui oleh engineer elektrik. Software yang saya gunakan untuk design PCB ini adalah Protel DXP 2004. Ia amat mudah digunakan dan friendly user. Ia boleh digunakan untuk membuat design single layer ataupun lebih. Kebiasaanya hanya single layer dan double layer yang digunakan.

Oleh itu, disini saya menyediakan satu slide untuk langkah demi langkah menggunakan software Protel DXP 2004.

Anda mungkin belum baca post ini

  • Cara Membuat Simulation Menggunakan MATLAB
  • Cara Menggunakan MPLab

25 komen untuk Cara Untuk Design PCB Menggunakan Protel

Pages: [3] 2 1 » Show All

  1. 25. Komen dari Shahrul pada 10:34 PM, 21st March 2012

    Saya x de link dan x tahu kedai yg jual.

  2. 24. Komen dari amat pada 9:35 PM, 21st March 2012

    dah search internet dah sebelum ni, tp nak install x dpt pom, yg trial version pom x dpt jgk… x ada mintak license key pom… bro shah ada link x? ataupun mane2 kedai ada jual pirate ke

  3. 23. Komen dari Shahrul pada 5:40 PM, 21st March 2012

    amat, search kat internet je.

  4. 22. Komen dari amat pada 4:51 PM, 21st March 2012

    di mana boleh saya dapat software protel dxp? kalau ada jual yg pirate ke boleh taw di mana ada jual??

  5. 21. Komen dari Shahrul pada 4:07 PM, 27th January 2012

    ws, biscusmaya7, ada version Protel yg boleh install pada Window 7.

Pages: [3] 2 1 » Show All

Dah baca, tinggalkan komen anda disini