Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) hari ke-117

Cara Untuk Design PCB Menggunakan Protel

PCB adalah singkatan bagi Printed Circuit Board. PCB digunakan untuk menghasilkan satu projek elektrik dengan kemas. Berbanding menggunakan Strip Board atau Breadboard/Protoboard. Apabila membuat design dengan PCB, kedudukan komponen diatasnya lebih kemas dan tersusun. Dengan kedudukan komponen yang teratur, saiz PCB boleh menjadi lebih kecil dan juga projek elektrik anda lebih baik.

Design PCB adalah satu kemahiran yang harus diketahui oleh engineer elektrik. Software yang saya gunakan untuk design PCB ini adalah Protel DXP 2004. Ia amat mudah digunakan dan friendly user. Ia boleh digunakan untuk membuat design single layer ataupun lebih. Kebiasaanya hanya single layer dan double layer yang digunakan.

Oleh itu, disini saya menyediakan satu slide untuk langkah demi langkah menggunakan software Protel DXP 2004.

26 Replies to “Cara Untuk Design PCB Menggunakan Protel”

  1. sy nak tanya mcm mane nak edit n nak masuk balik protel untk sy nak edit,sbb sy nak masuk kan gambo n mcm2 lagi kat dlm tu..sbb byk lagi x complet..thanks!!

  2. dah search internet dah sebelum ni, tp nak install x dpt pom, yg trial version pom x dpt jgk… x ada mintak license key pom… bro shah ada link x? ataupun mane2 kedai ada jual pirate ke

  3. di mana boleh saya dapat software protel dxp? kalau ada jual yg pirate ke boleh taw di mana ada jual??

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.