Mechatronic Project: Smart Dustbin

December 6th, 2014  Posted at   Project Arduino, Project Mechatronic
arrow   |   70 Commentsarrow

Smart Dustbin adalah projek tong sampah yang penutupnya akan terbuka apabila sampah diletakkan di atasnya. Projek ini boleh menggunakan PIC atau Arduino.

Skematik, PCB dan senarai komponen menggunakan Arduino.

Schematic Arduino Smart Dustbin

PCB Arduino Smart Dustbin

Komponen Arduino Smart Dustbin

Harga projek Smart Dustbin adalah RM1200 tidak termasuk bantuan teknikal. Di bawah adalah cara projek ini berfungsi.

70 Responses to “Mechatronic Project: Smart Dustbin”

  1. Felix says:

    Selamat Pagi Encik, boleh sya tau bajet utk membuat projek ni kh encik? & boleh kh sya tau programming code dia kh encik?

  2. dhia says:

    assalamualaikum encik. boleh tak encik berikan saya software programming smart dustbin ni.. sbb saya sdg mnjlnkn projek yg sama dan susunan komponen yg lbih jelas atas breadboard untuk projek ardiono. kerjasama dri pihak encik amat diperlukan. trma kasih.

  3. dila says:

    Boleh saya dapat kan contact number ? Nk beli barang boleh?

  4. SNEEHA NAIR A/P RAVI CHANDER says:

    HI,selamat pagi,

    saya nak tahu kalau saya nak ade sensor and LED Display .Yang boleh bunyi beep and indicate dye full apabila ia dah penuh and sye nak buat untuk tin aluminium.nak include sekali compressor uang boleh kemekkan tin apabila tin dah masuk dalam tong sampah ni..and klau bole berapa harga?

  5. jumaatul says:

    salam
    untuk pengetahuan cik,sy dan group sy sedang membuat satu projek yg seakan2 projek smart dustbin encik.jadi blh x sy dapatkan email encik atau no talifon encik supaya dpt permudahkan urusan pertanyaan berkaitan projek smart dustbin ni?

  6. rusyaidi says:

    saya berminat dengan projek ni..boleh saya tahu berapa saiz, tinggi n lebar projek encik ?

  7. alye says:

    kalau order dari encik dan nak request penambahan sedikit pada projek boleh ke?

  8. akid says:

    saya berminat nak beli coding projek ni ? mcm mana saya nak berhubung dgn encik ?

  9. fatin says:

    en shahrul, sy nak beli coding dr en.shahrul. macam mane sy boleh berhubung dgn en.shahrul

  10. Fatin says:

    Kalu sy berminar nk beli coding tu mcm mne sy nk berhubung dgn encik? Boleh sy tanye, encik ade x coding utk message?

Leave a Reply

What is 3 + 9 ?
Please leave these two fields as-is:
IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)