Multiplexer & Demultiplexer

May 10th, 2012  Posted at   Elektronik

Multiplexer dan demultiplexer boleh digunakan untuk menambah input atau output PIC pin. Misalnya PIC16 hanya mempunyai satu UART iaitu satu TX dan satu RX. Bagi menggunakan lebih daripada satu UART boleh menggunakan multiplexer dan demultiplexer.

Antara IC multiplexer dan demultiplexer adalah 74HC4052. Schematic bagi 74HC4052 adalah seperti di bawah.

Pin RX boleh menerima signal daripada empat sumber RX iaitu RX1, RX2, RX3 dan RX4 apabila di pilih melalui selector (SEL0 dan SEL1). Pin TX juga boleh menghantar signal kepada empat alat TX iaitu TX1, TX2 TX3 dan TX4 juga di pilih melalui selector (SEL0 dan SEL1).

11 Responses to “Multiplexer & Demultiplexer”

  1. razi says:

    pak saya mau tanya saya ingin menggunakan uart untuk 1 master and 3 slave saya sudah coba komunikasi anatar pic dan berhasiltapi ketika saya coba 1 master 3 slave tidak bisa?tolong berikan solusinya pak menurut saya mungkin datanya bentrok

  2. helmi says:

    ok Shahrul. thanks for your help.

  3. helmi says:

    Ada caranya? Macam mana?

  4. helmi says:

    Salam Shahrul. Nak tanya satu soalan, saya nak dapatkan 2 UART guna IC ni tapi problemnya macam nak nak control data flow? Contoh satu UART connect ke bluetooth module dan satu lagi ke servo controller. Movement servo motor depend pada data sent drpd PC melalui bluetooth (interrupt routine). Macam mana kita nak buat UART 1 boleh sent data ke servo motor controller dan dalam masa yang sama UART 2 monitor interrupt drpd bluetooth? Possible ke?

  5. helmi says:

    Shahrul kat mana boleh dpatkan PIC18F46K22 ye? Dah cube cari kat cytron dan tempat2 lain tapi tak jumpe…Thanks

  6. helmi says:

    Saya perlukan 2 uart untuk PIC16F877A. Satu connection antara bluetooth module dgn PIC dan yang ke2 antara servo motor controller dan PIC. Data drpd MATLAB sent ke PIC through bluetooth dan kemudian PIC akan sent data ke servo controller. Boleh ke 74HC4052 solve problem ni? Macam mana nak set SEL0 dan SEL1?

    • Shahrul says:

      helmi, boleh buat. Operation 74HC4052 boleh baca datasheet. Boleh juga guna PIC18F46K22 ada 2 UART atau guna chipKIT MAX32 ada 4 UART.

  7. Muhamad says:

    perlu ke programming khas / source code untuk menggunakan IC 74HC4052 kt microcontroller ?? kalau ada…Ada x tutorial atau website yg sy boleh rujuk contoh programinng/source code utk IC nieh?

Leave a Reply to helmi

What is 3 + 12 ?
Please leave these two fields as-is:
IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)