June 4th, 2009  Posted at   Peribadi

Di sini hanyalah projek-projek lama. Projek masa muda-muda, masa bergelar student dulu. Tak la lama sangat, sebab kenangan student tu masih belum setahun berlalu. Saya baru saja bekerja sebagai R&D Engineer selama 3 bulan. Selepas tamat belajar, sebelum bekerja pun sempat lagi pergi kursus Xilinx FPGA selama 2 bulan kendalian Symmid Corporation Sdn Bhd.

Kenangan projek yang tidak boleh lupa adalah ketika terlibat dengan pertandingan Robocon. Selama 3 tahun bersusah payah dengan Kelab Robot UiTM iaitu IRC. Saya terlibat pada tahun 2006, 2007 dan 2008. Walaupun bersusah payah, tapi memang seronok buat projek robot sebab sudah minat dengan kerja-kerja engineering.

Sudah menjadi lumrah pelajar, kelab-kelab teknikal seperti ini tidak mendapat sambutan kerana tidak membabitkan akademik. Maklumlah, ketika buat projek ini perlu bersusah payah tanpa mendapat apa-apa elaun dan juga tiada tambahan kredit. Pelajar hanya belajar untuk cemerlang peperiksaan sahaja.

Read more… »

May 31st, 2009  Posted at   Pengetahuan Am
arrow   |   47 Commentsarrow

Tahu tak PIC? PIC adalah microcontroller yang di keluaran oleh Microchip Technology. PIC ni popular kerana harganya murah. Anda boleh gunakan assembly language atau C language untuk memprogram PIC. Menggunakan assembly language membolehkan programmer mengarahkan apa yang processor buat dengan lebih tepat. Oleh itu, programnya lebih pantas dan padat. Penggunaan memory dalam PIC juga adalah kurang berbanding jika menggunakan C language. Menggunakan C language pula, memerlukan anda menggunakan C compiler. Bagi PIC, kiranya telah wujud banyak compiler. Menggunakan C language juga adalah lebih mudah di fahami berbanding assembly language.

Read more… »

May 29th, 2009  Posted at   Pengetahuan Am
arrow   |   22 Commentsarrow

Tahu tak apa itu microcontroller? Bagi student atau bekas student engineering, mungkin tahu benda ni. Adakah ia seperti biskut kering? Tidak, benda ini sangatlah penting dalam sistem teknologi sekarang. Cewah, macam expert pulak. Nak ajar budak sekolah tadika boleh la.

Sebenarnya microcontroller dalam bahasa mudahnya adalah IC yang boleh diprogramkan. Apa pula IC ni, Identity Card ke? Bukanlah. Identity Card kan sudah dikenali sebagai MyKad. IC iaitu Integrated Circuit, ala komponen warna hitam yang banyak kaki tu.

Read more… »

May 26th, 2009  Posted at   Pengetahuan Am

Apa, anda fikir engineer dengan scientist tu sama ke? Tak sama la. Ada beberapa versi jawapan untuk perbezaan engineer dan scientist ni. Jawapan versi tidak matang:

Engineer adalah engineer la, Scientist adalah scientist la”.

Jawapan versi lawak adalah:

“Engineer dan Scientist mempunyai sebutan yang berlainan. Perkataan Engineer bermula dengan huruf ‘E’ manakala perkataan Scientist bermula dengan huruf ‘S’.”

Jawapan di atas sememangnya betul. Tidak dapat disalahkan pun. Tetapi mesti hati anda rasa panas jika dapat jawapan seperti itu. Perbezaan diantara Engineer dan Scientist sebenarnya adalah seperti berikut:

Read more… »

May 26th, 2009  Posted at   Pengetahuan Am

Walaupun kita biasa dengar perkataan robot, marilah kita berkenal-kenalan dengan benda yang bernama robot ni. Manalah tahu, jatuh hati pula nanti. Perkataan Robot pertama kali digunakan oleh Karel Capek di R.U.R (Rossum’s Universal Robots) pada tahun 1921. Ia berasal daripada perkataan Czech ‘Robota’, yang bermaksud buruh paksa. Tetapi definasi robot itu sangat meluas.

Saya letakkan beberapa definasi yang dikeluarkan oleh beberapa orang Barat dan juga seorang warganegara Malaysia. Saya letakkan definasi asal, maknanya saya tidak menterjemahkan definasi English mereka.

Alan Mackworth, Pengarah University of British Columbia Laboratory untuk Computational Intelligence dan Presiden American Association untuk Artificial Intelligence berkata:

“It’s a machine that can sense and act and react in the world and possibly involves some reasoning for performing these actions, and it does so autonomously. By that definition a thermostat would be a robot. Though it’s not ‘aware’ it has a goal, that awareness isn’t required.”

Read more… »