Pertandingan Robocon

September 3rd, 2019  Posted at   Umum

Robocon adalah satu pertandingan robot di kalangan pelajar universiti, kolej dan politeknik di dalam rantau Asia-Pasifik. Pertandingan ini di mulakan pada tahun 2002 dan di anjurkan oleh Asia-Pacific Broadcasting Union (ABU).

Tujuan pertandingan ini untuk mengeratkan persahabatan di kalangan golongan muda yang mempunyai minat sama dan bakal memimpin di abad 21. Robocon di adakan setiap tahun dengan beberapa negara ahli ABU di pilih untuk menjadi tuan rumah. Setiap kali Robocon, terdapat tema tersendiri yang di pilih oleh tuan rumah.

Pertandingan-pertandingan Robocon yang lepas.

Tahun Tuan Rumah Tema
2002 Tokyo, Jepun Reach for the Top of Mt. Fuji
2003 Bangkok, Thailand Takraw Space Conqueror
2004 Seoul, Korea Selatan Reunion of Separated Lovers, Gyeonwoo & Jiknyeo
2005 Beijing, China Climb on the Great Wall Light the Holy Fire
2006 Kuala Lumpur, Malaysia Building the World’s Tallest Twin Tower
2007 Hanoi, Vietnam Halong Bay Discovery
2008 Pune, India Govinda
2009 Tokyo, Jepun Travel Together for the Victory Drums
2010 Cairo, Egypt Robo-Pharaohs built pyramids
2011 Bangkok, Thailand Loy Krathong, Lightning Happiness with friendship
2012 Kowloon, Hong Kong Peng On Dai Gat (In pursuit of peace and prosperity)
2013 Da Nang, Vietnam The Green Planet
2014 Pune, India A Salute for Parenthood
2015 Yogyakarta, Indonesia Robominton
2016 Bangkok, Thailand Clean Energy Recharging the World
2017 Tokyo, Jepun The Landing Disk
2018 Ninh Binh, Vietnam The Festival Wishing Happiness & Prosperity
2019 Ulaanbaatar, Mongolia Sharing the knowledge

Video-video Robocon.

Robocon 2019

Robocon 2018

12 Responses to “Pertandingan Robocon”

  1. Shahrul says:

    mmg btl, gempak betul dia org. China bleh wat kurang dari 20 seconds. mmg respect.

  2. mantra says:

    Tengok International punya Robocon ni rasa macam kita ketinggalan jauh je kan..

  3. Shahrul says:

    mantra, aku dulu robocon UiTM tahun 2006, 2007, 2008.

  4. naz says:

    woah,robocon minat gak skit =)

  5. mantra says:

    Salam tuan punya blog,

    wa seronoknya bile tengok ada blog engineering kat sini. Bro Robocon UTEM ke? Saya Robocon UTP. Mungkin kita dibawah satu bumbung waktu pelawanan hari tu :)

    Salam kenal bro

  6. zool says:

    Tahniahlah UTEM pun masuk..
    Baguslah Prof Bakar..

  7. Shahrul says:

    UTEM pun ada masuk robocon. tgk http://www.robofest.org.my

  8. boboiz says:

    kat utem pon ada gak bende nie…?

  9. Shahrul says:

    Klu tgk tu teruja, buat nya lg teruja.
    Dulu wat ni smpi berfikir dlm kelas ataupun ponteng je klas sbb robocon ni.

  10. Lizz says:

    sker tgk mende alah ni kalo ade kat tv dulu2.hehehe,teruje woo

Leave a Reply to Shahrul

What is 3 + 9 ?
Please leave these two fields as-is:
IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)