PIC Lesson: Buzzer and PIR Sensor

February 8th, 2011  Posted at   Lesson PIC

PIR adalah singkatan bagi Passive Infrared. PIR sensor selalu digunakan untuk motion detector. Buzzer adalah alat yang boleh menghasilkan bunyi yang selalu digunakan sebagai alarm. Gabungan PIR sensor dan buzzer boleh menghasilkan satu projek ringkas bagi Motion Detector Alarm.

Gambar di atas adalah sambungan buzzer dan PIR sensor. PIR sensor di atas mempunyai adjustable delay time. Keluaran PIR sensor adalah TTL. Buzzer pula menggunakan transistor sebagai suis. Gambar schematic buzzer dan PIR sensor adalah seperti di bawah.

Berikut adalah videonya.

PIC Source Code

17 Responses to “PIC Lesson: Buzzer and PIR Sensor”

  1. m.has says:

    Boleh tak kita tak connect module PIR ini kepada board arduino atau lain lain board. Kita buat alarm guna module ini, bateri dan alarm sahaja, boleh tak ? Kalau boleh bagaimana schematics nya ?

  2. afiq says:

    ada tak programming utk projek ini ?

  3. Abdullah says:

    Salam,PIR Sensor ni boleh detect obstacle x…?

  4. nad says:

    Kenapa dalam function void awak zero kan semua port pic awak?

  5. zaz says:

    pic model ape awk guna eh.

  6. syahirah says:

    program yg disertakn tu lengkap ke???

  7. Azhar says:

    Salam…terima kasih atas demo yang di tunjukkan..
    abang,boleh tunjukkan saya macam nak buat sambungan yang betul litar pir dengan relay…
    project saya melibatkan pir dengan sambungan litar relay.

  8. mamat says:

    brapa jarak maximum blh detect object?

    • Shahrul says:

      Mengikut datasheet PIR Sensor, ia boleh kesan sehingga 5 meter dan dalam lingkungan sudut 120 degree. Tp, sy x test pun sebenarnya berapa.

  9. ELEKTRONEZ Hakimi says:

    Sensor nya jauh mana? berapa sudut nya?

Leave a Reply

What is 8 + 6 ?
Please leave these two fields as-is:
IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)