PIC Lesson: EEPROM Module

April 13th, 2010  Posted at   Lesson PIC
arrow   |   12 Commentsarrow

EEPROM adalah singkatan bagi Electrically Erasable Programmable Read Only Memory. EEPROM adalah seperti tempat simpanan data dan boleh di baca kembali. Datanya tidak hilang atau terpadam walaupun ketiadaan voltan. Ini sangat berguna untuk menyimpan data-data penting bagi sistem anda seperti password atau setting.

Address-address yang terlibat dalam EEPROM adalah EECON1, EECON2, EEDATH, EEDATA, EEADRH dan EEADR. EEDATH dan EEDATA mewakili data 2 byte yang menyimpan 14 bit data untuk di simpan atau di baca. EEADRH dan EEADR mewakili data 2 byte yang menyimpan 13 bit lokasi memori address.

Berikut adalah videonya.

PIC Source Code

12 Responses to “PIC Lesson: EEPROM Module”

  1. wan irham says:

    salam, coding nie utk ape
    __EEPROM_DATA(0,0,0,0,0,0,0,0);

  2. khairul says:

    Salam, En.Shahrul sy dah kaji programming En.Shahrul.. sy rase en.Shahrul guna function yg dah ada kat dlm HI-TECH ANSI CCompiler untuk write & read EEPROM data dlm PIC… sy guna PIC18F452 n guna MCC18 C Compiler, mcm mane sy nak read & Write EEPROM data dlm PIC18F452 tampa guna function yg dah dibuat oleh MCC18… kiranya sy nak buat function read & write sendiri coz sy nak faham lbh mendalam… ne contoh coding sy buat tp gagal..

    //EEPROM Write operation
    EEADR = 0x00; // masukan address dlm EEADR reg
    EEDATA = 0x41; // data yg sy nak simpan adalah 0x41
    EECON1.EEPGD = 0; // clearkan EEPGD
    EECON1.CFGS = 0; //
    EECON1.WREN = 1;

    INTCON.GIE = 0; // disable all interupt
    EECON2 = 0x55;
    EECON2 = 0xAA;
    EECON1.WR = 1;
    INTCON.GIE = 1;

    //EEPROM read
    EEADR = 0x00;
    EECON1.EEPGD = 0;
    EECON1.CFGS = 0;
    EECON1.RD = 1;
    EEPROM_Data = EEDATA;

    coding ne sy baca dari datasheet PIC18F452.. dlm datasheet 2 dia guna assembly language tp sy translate k dlm C language..

    boleh bantu x?

  3. bahirah says:

    klu nk programkan eeprom ada kna gna hardware lain ker? ataupun cma modify program?

  4. bahirah says:

    sy xphm sgt programming ni.. cthnya sy nk simpan id yg ada 10 digit. nk define dlm eeprom mcm mn? pastu klu id match akn display kt LCD nama user…

  5. Shahrul says:

    azhar, contohnya nak setkan password.
    Jika coding variable biasa password=1234, lepas tu user tukar password melalui keypad kpd password=5678. Jika PIC di off kan, program akan load value 1234 kembali. Ini adalah program memory.

    Cara mengingati nombor tersebut, save kan 5678 ke dalam EEPROM. Apabila di off dan on, PIC read kembali EEPROM tersebut.

  6. azhar says:

    saya kurang memahami tentang fungsi eeprom ini dan cara untuk membuat coding untuk menggunakan fungsi eeprom ni.

    apa yang dikatakan memori ini kekal apabila bekalan kuasa dimatikan.

    saya meminta penjelasan.
    terima kasih

  7. x-po says:

    pening2..tak tahu apa2..huhu

  8. nizam6281 says:

    waa.saya rasa saya ada belajar pasal ini dalam
    pelajaran line robot tracer

Leave a Reply

What is 2 + 14 ?
Please leave these two fields as-is:
IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)