PIC Lesson: GSM Modem

November 14th, 2010  Posted at   Lesson PIC
arrow   |   150 Commentsarrow

GSM adalah singkatan bagi Global System for Mobile Communications. GSM adalah sistem yang membabitkan telekomunikasi seperti handphone.

Di atas adalah salah satu GSM Modem Wavecom yang boleh membuat panggilan dan menghantar mesej ke handphone. GSM Modem ini menggunakan komunikasi RS232, oleh itu sambungan GSM Modem ke PIC melalui MAX232.

PIC perlu menghantar UART dan menerima UART mengikut protocol nya. GSM Modem beroperasi melalui set AT Command. Contoh AT Command adalah di bawah.

AT+CGMI Manufacturer identification
AT+CGMM Request model identification
AT+CGMR Request revision identification
AT+CGSN Product Serial Number
ATD Dial command
ATH Hang-Up command
AT+CMGF Preferred Message Format
AT+CMGS Send message

Berikut adalah videonya.

Video GSM Modem dengan LCD HD44780

Video GSM Modem dengan LCD Nokia 3310

PIC Source Code

150 Responses to “PIC Lesson: GSM Modem”

  1. sarah hamid says:

    salam en.shahrulnizam ,

    wavecom fastrack yg en shahrul nizam guna brapa db? 15pin atau 9pin? kalau wavecom fastrack supreme 10 boleh ke guna dgn coding en shahrul.

  2. noobies says:

    boleh x saya nak file utk libraryhardware.h dgn libraryperipheral.h ?

  3. Eyna says:

    Salam encik. Sy confius nak guna gsm model ape. Sy tak nak terlalu mahal sgt harganya. Saya punya project control water sprinkler. If nak start sprinkling water. I need to send sms. Bila nak stop. Sy akan send sms. So apa pendapat encik tentang project sy ?

  4. razi says:

    saya mengalami kesulitan untuk sms menggunakan pic 16f877 bahasa yang saya pakai mikro c tolong bantuannya mas

  5. husna says:

    Salam.. En. Blh beri tunjuk ajar atau penerangan tentang gsm ni.. Saya sdg melaksanakan projek.. Iaitu sistem keselamatan rumah yg dpt mgesan kehadiran dan akan mghantar isyarat ke telepon..

  6. yaya says:

    salam

    pertanyaan:macam mana kalau sms yg diantar dari gsm tu,kita nak baca dari pc bknnya dari hp?

  7. wawa says:

    assalamualaikum…sy nk tnya sy buat projek water level indicator using GSM modem..tpi GSM modem sy tu jenis type dia GSM/ GPRS/ CDMA modem…jd bleh x sy guna litar diatas untuk connect dngn GSM cz gsm sy ni nk connect need USb…encik ade ape2 cdangan x tntang projek sy ni…coding yang perlu sy guna mcm mna??

  8. Ashiq (@muhd_ashiq) says:

    assalamualaikum. bro ape function semua capacitor yg ade kt gsm tu>?

Leave a Reply

What is 9 + 5 ?
Please leave these two fields as-is:
IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)