PIC Lesson: HT1632 Dot Matrix Board


HT1632 Dot Matrix Board adalah board dot matrix yang menggunakan chip Holtek 1632C. Board dibawah dikeluarkan oleh Sure Electronics.

HT1632 Dot Matrix Board front 2

HT1632 Dot Matrix Board back 2

Board dot matrix ini mempunyai dua warna iaitu merah dan hijau. Apabila kedua-duanya menyala akan menghasilkan warna oren. Satu chip Holtek 1632C boleh mengawal dua 8×8 bicolor dot matrix menjadikan board ini memerlukan empat chip Holtek 1632C. Hanya empat pin untuk disambungkan kepada PIC iaitu CS, CLK, WR dan DATA.

Berikut adalah videonya.

PIC Source Code

Sertai Telegram Group bagi dapatkan source code


7 responses to “PIC Lesson: HT1632 Dot Matrix Board”

 1. tuan.
  1. adakah tuan menggunakan PIC. apa model tuan?
  boleh work dgn pic16f877a ?
  2. sy igt nk order satu,,..
  tuan ada stok lebih ?

 2. as-salam. saya nak tny sikit harap saudara boleh bantu. adakah utk memprogramkan board ni guna spi atau i2c atau just ambik dari mana-mana pin?

  thanks in advance

 3. Thanks. Jika saya boleh tny lagi sekali untuk double check atau saya mungkin silap faham. Apa yg saya faham dari datasheet, dia kata apabila ram memegang logic 1, corresponding led akan menyala. Jadi, saya hanya perlu menggunakan command write sahaja kan untuk menyalakan led tersebut. Katakan saya ingin mempamerkan setiap ayat yg berlainan pada setiap masa. Function read akan digunakan untuk membaca data dalam ram. Mcm tu ke?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *