PIC Lesson: IR Sensor

November 30th, 2010  Posted at   Lesson PIC
arrow   |   36 Commentsarrow

Cahaya Infrared ataupun dikenali IR, cahaya yang mempunyai panjang gelombang 0.7um hingga 300um (micro meter). Cahaya infrared tidak dapat dilihat oleh mata kasar.

Gambar di atas adalah set lapan IR Sensor. Setiap IR Sensor terdiri daripada IR Transmitter dan IR Receiver. IR Transmitter seperti LED yang berwarna putih manakala IR Receiver seperti LED yang berwarna hitam. Schematic IR Sensor adalah di bawah.

Berikut adalah videonya.

PIC Source Code

36 Responses to “PIC Lesson: IR Sensor”

  1. Yana says:

    Ada tak coding untk pir sensor menggunakan pic16f877a. Tajuk projek kami smart motion detector

  2. Alwani says:

    saya nak tnya..IR SENSOR boleh Letak dekat PORT C x

  3. mella says:

    hello, saya de tengok certain design connect IR LED dengan pnp transistor…pe fungsi guna LM324 dan guna pnp transistor?

  4. syuk says:

    IR sensor tu mmg kene pakai yg ade breket ke?kalu xde breket camne?

  5. laxmana says:

    en shahrul, yg dekat Vref tu letak variable resistor ke??

  6. laxmana says:

    resistor yang 1K R17 utk ape?? boleh x tunjuk kan gambar full PIC ke ic lm324 yg utk projek ni..? sbb tak familiar pon dengan ic lg,so tak tahu connection yg dari port B tu ke ic masuk kat mne..??

  7. laxmana says:

    shahrul..xda ke tunjuk scematic dari pic ke ic lm324?? saya dapat task untuk buat ir sensor mnggunakan ic lm324 control dari pic 16f877a, tapi lepas cek kat tenet,saya da test2 tp sume xjadi…da x cadangan untuk masalah saya ni..? or link yg sesuai utk buat ir sensor..

  8. diena says:

    Kalau saya guna 6 sensor, berapa LM324 yang akan digunakan?

  9. sookfun says:

    hi, shahrul, nak tanya apakah kegunaan LM324? adakah ia generate digital signal? kalau ya, boleh tak tunjur ajar bagaimana nak jadikan IR sensor sebagai suis? aku nak buat kalau REceiver tak receive IR ray maka suis tidak connected. kalau Tx receiver IR ray maka suis connected. Tolong berikan sikit petunjuk. Terima kasih

    • Shahrul says:

      sookfun, LM324 digunakan sebagai comparator. Ia untuk bandingkan voltage di IR sensor dengan voltage reference, kemudian output nya digital.
      Buat apa nak gunakan IR untuk programkan suis. Programming sahaja dah boleh connect atau tidak connect dengan suis.

  10. ali says:

    salam shahrul..boleh x bg litar lengkap ir sensor yang siap sekali dgn pic dan display lcd

Leave a Reply

What is 2 + 6 ?
Please leave these two fields as-is:
IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)