Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) hari ke-116

PIC Lesson: IR Sensor

Cahaya Infrared ataupun dikenali IR, cahaya yang mempunyai panjang gelombang 0.7um hingga 300um (micro meter). Cahaya infrared tidak dapat dilihat oleh mata kasar.

Gambar di atas adalah set lapan IR Sensor. Setiap IR Sensor terdiri daripada IR Transmitter dan IR Receiver. IR Transmitter seperti LED yang berwarna putih manakala IR Receiver seperti LED yang berwarna hitam. Schematic IR Sensor adalah di bawah.

Berikut adalah videonya.

PIC Source Code

36 Replies to “PIC Lesson: IR Sensor”

  1. hello, saya de tengok certain design connect IR LED dengan pnp transistor…pe fungsi guna LM324 dan guna pnp transistor?

  2. resistor yang 1K R17 utk ape?? boleh x tunjuk kan gambar full PIC ke ic lm324 yg utk projek ni..? sbb tak familiar pon dengan ic lg,so tak tahu connection yg dari port B tu ke ic masuk kat mne..??

  3. shahrul..xda ke tunjuk scematic dari pic ke ic lm324?? saya dapat task untuk buat ir sensor mnggunakan ic lm324 control dari pic 16f877a, tapi lepas cek kat tenet,saya da test2 tp sume xjadi…da x cadangan untuk masalah saya ni..? or link yg sesuai utk buat ir sensor..

  4. hi, shahrul, nak tanya apakah kegunaan LM324? adakah ia generate digital signal? kalau ya, boleh tak tunjur ajar bagaimana nak jadikan IR sensor sebagai suis? aku nak buat kalau REceiver tak receive IR ray maka suis tidak connected. kalau Tx receiver IR ray maka suis connected. Tolong berikan sikit petunjuk. Terima kasih

    1. sookfun, LM324 digunakan sebagai comparator. Ia untuk bandingkan voltage di IR sensor dengan voltage reference, kemudian output nya digital.
      Buat apa nak gunakan IR untuk programkan suis. Programming sahaja dah boleh connect atau tidak connect dengan suis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.