PIC Lesson: Keypad
Keypad adalah satu set button yang disambung secara matrix. Kelebihan menggunakan keypad berbanding menggunakan button biasa adalah keypad memberikan lebih banyak button dan kurang I/O port. Contoh 4X4 keypad, memerlukan 8 port kerana ia disambung secara matrix.

Anda boleh juga membina sambungan sendiri dengan menggunakan push button. Sambungan bagi keypad adalah seperti di bawah.

Keypad adalah input module tetapi programnya perlu setkan 4 port sebagai input dan 4 port sebagai output. Contoh program yang saya buat adalah display nombor/character di 7 segment display berdasarkan button keypad yang di tekan.
Di bawah adalah videonya
Post ini telah menerima 1,537 views sejak dikeluarkan pada 4:01 PM, Friday, 14th August 2009
Category: PIC Lesson Tags: Keypad

sy pun ada buat yg ni ari tu hehe
tp tak jalan da pulak~
smpai skrg xtau sangkut kat mana hihi
Adila, hardware betul ke tidak? Pastu check software. Kena faham betul2 mcm mana keypad ni beroperasi.
tq 4 share..
camne plak kalu melibatkan keypad 4×3?
keypad tu nnt akan interface plak dgn LCD?
Dina, jika keypad 4X3, edit function read_keypad dan delete ROW4(). Selepas function keypad return value, boleh buat condition utk display di LCD. Program LCD di http://shahrulnizam.com/pic-lesson-lcd-hd44780
mcm mane nak edit function read_keypad?perlu lg ke part convert ke dec seperti mana dlm segment?