PIC Lesson: LCD HD44780

August 24th, 2009  Posted at   PIC Lesson
arrow   |   58 Commentsarrow

LCD (Liquid Crystal Display) adalah satu alat untuk display pelbagai character. Antaranya LCD yang mempunyai dot matrix controller HD44780. HD44780 boleh beroperasi pada 5X8 atau 5X10 dot matrix. LCD ini mempunyai beberapa saiz mengikut bilangan character. Antaranya 16X2 atau 20X4 character. 16X2 character bermakna LCD itu mempunyai 16 character pada line dengan 2 lines. LCD ini mempunyai 16 pins.

Di bawah adalah skematik untuk LCD HD44780.

Transistor di pasang pada sambungan backlight adalah supaya boleh ‘ON’ dan ‘OFF’ LCD backlight. Lihat document di bawah untuk instruction LCD.

Berikut adalah videonya.

PIC Source Code

Anda mungkin belum baca post ini

58 komen untuk PIC Lesson: LCD HD44780

Pages: [6] 5 4 3 2 1 » Show All

  1. 58. Komen dari vuxuan pada 11:43 AM, 1st March 2012

    This is file :http://www.mediafire.com/?n4awhdq9pa413pk

  2. 57. Komen dari vuxuan pada 10:16 AM, 1st March 2012

    I did as directed, and written in your code. But still no LCD display, I’ve inserted into the file header. Thanks to explain LCD header file.

  3. 56. Komen dari Shahrul pada 3:54 PM, 20th January 2012

    Saya x de coding PIC lama, cari di website lain.

  4. 55. Komen dari pd pada 3:45 PM, 20th January 2012

    tq saudara. saya perlukan coding untuk pic16f877 (lama) ..pic16f887 yg saudara buat kat atas tu saya xda. jika saudara ada coding, mohon upload ya. tqvm. banyak info saya dpt dari web ni. tq

  5. 54. Komen dari Shahrul pada 4:02 PM, 19th January 2012

    Baca lg sekali, PIC16F887 bukan PIC16F877. Kat atas ni dah sample coding interface dgn LCD. htc tu penting, x de error x semestinya jadi. Compile file kosong pun x de error gak.

  6. 53. Komen dari pd pada 2:29 PM, 19th January 2012

    saudara betul, saya guna pic16f877, saudara ada sample coding pic ni untuk interface dgn lcd? htc tu wajib? saya tak letak…tak da error pun, ia untuk apa? tqvm sebab banyak bantu.

  7. 52. Komen dari Shahrul pada 12:44 PM, 19th January 2012

    pd, untuk masalah no. 1, setkan PIC kepada PIC16F887 bukannya PIC16F877A. Untuk masalah no. 2, mungkin tertinggal #include htc.h . Sepatutnya kalau copy program tu 100%, patut tiada masalah.

  8. 51. Komen dari pd pada 12:26 PM, 19th January 2012

    hai…tq reply jwp. saya ada cuba coding saudara ni >>project character lcd & header LibraryHD44780.h tetapi
    bila compile guna hi-tech c ada error iaitu :
    1. undefined ANSEL & ANSELH dan juga
    2. undefine symbol __delay_ms

    kenapa ya? saya check semua follow contoh saja.tq

Pages: [6] 5 4 3 2 1 » Show All

Dah baca, tinggalkan komen anda disini

What is 5 + 10 ?
Please leave these two fields as-is:
IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)