PIC Lesson: LCD HD44780

August 24th, 2009  Posted at   Lesson PIC
arrow   |   64 Commentsarrow

LCD (Liquid Crystal Display) adalah satu alat untuk display pelbagai character. Antaranya LCD yang mempunyai dot matrix controller HD44780. HD44780 boleh beroperasi pada 5X8 atau 5X10 dot matrix. LCD ini mempunyai beberapa saiz mengikut bilangan character. Antaranya 16X2 atau 20X4 character. 16X2 character bermakna LCD itu mempunyai 16 character pada line dengan 2 lines. LCD ini mempunyai 16 pins.

Di bawah adalah skematik untuk LCD HD44780.

Transistor di pasang pada sambungan backlight adalah supaya boleh ‘ON’ dan ‘OFF’ LCD backlight. Lihat document di bawah untuk instruction LCD.

Berikut adalah videonya.

PIC Source Code

64 Responses to “PIC Lesson: LCD HD44780”

  1. Shahrul says:

    Zaffan, utk membaca ADC dan display value, boleh rujuk http://shahrulnizam.com/pic-lesson-adc-module

  2. zaffan says:

    salam. shahrul kalo aku nk msukkn 2 o/p dr adc ke 16×2 lcd display, kt bhgn programming ko tnjk kt ats yg ak kne msukkn 2 value adc tu?

  3. Ameer says:

    Hamka:
    salam. untuk masukkan input analog voltage, hamka perlu gune port analog yg tersedia ade dlm PIC tu. utk PIC16F877a mcm yang shahrul guna, port analog terletak dekat port A. make sure voltage output yang dihasilkan boleh dibaca oleh PIC tersebut. semua ni boleh baca dalam datasheet.

  4. hamka says:

    salam.bro kalo nk msukkan input analog voltage mcm termocuple cmne bro?

  5. Shahrul says:

    Ini utk budak elektrik je. Tiru schematic, tiru program, tgk gambar sudah. haha

  6. syukran says:

    tudia..terus jem kepala aku baca entry ni. baca tapi tak faham.hehe…

  7. Shahrul says:

    sebarang transistor NPN, yg aku selalu guna 2N2222.

  8. man says:

    sory bro..transistor bkn capacitor…hehe

  9. Shahrul says:

    man, schematic tu mana ada capacitor.

  10. man says:

    bro nak tnya..capacitor tu pki jnis apa ek?

Leave a Reply

What is 6 + 2 ?
Please leave these two fields as-is:
IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)