PIC Lesson: LCD HD44780

August 24th, 2009  Posted at   Lesson PIC
arrow   |   64 Commentsarrow

LCD (Liquid Crystal Display) adalah satu alat untuk display pelbagai character. Antaranya LCD yang mempunyai dot matrix controller HD44780. HD44780 boleh beroperasi pada 5X8 atau 5X10 dot matrix. LCD ini mempunyai beberapa saiz mengikut bilangan character. Antaranya 16X2 atau 20X4 character. 16X2 character bermakna LCD itu mempunyai 16 character pada line dengan 2 lines. LCD ini mempunyai 16 pins.

Di bawah adalah skematik untuk LCD HD44780.

Transistor di pasang pada sambungan backlight adalah supaya boleh ‘ON’ dan ‘OFF’ LCD backlight. Lihat document di bawah untuk instruction LCD.

Berikut adalah videonya.

PIC Source Code

64 Responses to “PIC Lesson: LCD HD44780”

  1. sahu says:

    where its
    #include “LibraryHardware.h”
    #include “LibraryUniversalDisplay.h”
    ?

  2. shivendra kumara sahu says:

    cont get any header file .
    pl give us that link

  3. vuxuan says:

    I did as directed, and written in your code. But still no LCD display, I’ve inserted into the file header. Thanks to explain LCD header file.

  4. pd says:

    tq saudara. saya perlukan coding untuk pic16f877 (lama) ..pic16f887 yg saudara buat kat atas tu saya xda. jika saudara ada coding, mohon upload ya. tqvm. banyak info saya dpt dari web ni. tq

  5. pd says:

    saudara betul, saya guna pic16f877, saudara ada sample coding pic ni untuk interface dgn lcd? htc tu wajib? saya tak letak…tak da error pun, ia untuk apa? tqvm sebab banyak bantu.

    • Shahrul says:

      Baca lg sekali, PIC16F887 bukan PIC16F877. Kat atas ni dah sample coding interface dgn LCD. htc tu penting, x de error x semestinya jadi. Compile file kosong pun x de error gak.

  6. pd says:

    hai…tq reply jwp. saya ada cuba coding saudara ni >>project character lcd & header LibraryHD44780.h tetapi
    bila compile guna hi-tech c ada error iaitu :
    1. undefined ANSEL & ANSELH dan juga
    2. undefine symbol __delay_ms

    kenapa ya? saya check semua follow contoh saja.tq

    • Shahrul says:

      pd, untuk masalah no. 1, setkan PIC kepada PIC16F887 bukannya PIC16F877A. Untuk masalah no. 2, mungkin tertinggal #include htc.h . Sepatutnya kalau copy program tu 100%, patut tiada masalah.

  7. pd says:

    askm. Tuan, bagaimana jika saya gunakan displaytech 162A sebagai output lcd, perlukah driver? mana nak cari driver? atau hanya letak #include
    #include “lcd.h” dalam programming?

  8. Justinien says:

    Hello,

    Can you published the LibraryHD44780.h file ?

    Thanks a lot for your work

  9. taufiq says:

    salam…untuk function delay spt __delay_ms(x),
    boleh x klau sy buat variable x itu adalah rumus matematik…cthnya period of pulse(in milisec)….krn sy cdg selepas kira pediod tu sy hendak delay sbyk 3/4 drpd period yg telah dikira….cthnya __delay_ms(3*x/4)…ape pendapat saudara @ ase idea lain yg boleh digunakan…

Leave a Reply

What is 11 + 9 ?
Please leave these two fields as-is:
IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)