PIC Lesson: LED

June 23rd, 2009  Posted at   Lesson PIC
arrow   |   13 Commentsarrow

Bagaimana anda ingin menyalakan LED atau membuat LED berkelip-kelip?

Langkah pertama anda perlu tahu cara sambungannya. Untuk di sambungkan kepada Microcontroller PIC, anda boleh memilih untuk membuat ‘active high’ atau ‘active low’. Sambungannya seperti di bawah.

Bagi active high, PIC memberi signal high untuk menyalakan LED manakala bagi active low, PIC memberi signal low untuk menyalakan LED.

Di bawah adalah videonya

PIC Source Code

13 Responses to “PIC Lesson: LED”

  1. olami says:

    pls how can i re-write the function in header file Arduino.h

  2. olami says:

    SORRY WHAT KIND OF LANGUAGE IS THIS COS I DONT UNDERSTAND ALL THE #else #end and all in the code….can we use arduino code in PIC16F877A?thanks

  3. weldan says:

    saya tiada asas elektronik. Encik ada tawarkan kelas tak?

  4. Sab says:

    Shahrul! kalau nak buat running light macam mana?

  5. adnin says:

    en kalau nak program sensor bunyi dan pergerakan dan satu program..en blh bg x contoh program dan software yg digunakan..

  6. amalina says:

    mybe sbb en syahrul guna sofware lain utk coding..kalo en zubir guna MPLAB IDE misalnya en kena declare
    cth:

    #include
    #include
    #include

    ini pendapat sy la…kalau salah harap betulkan ^^

  7. zubir says:

    sorry..saya ni baru nak blajar gune mplab ni..
    lepas saya masukkan program di atas dan compile project (Project>Build) tapi masih ade error.Kenape??
    Dia cakap
    Error [800] 1st PROJECT.as; 611. undefined symbol “_main”

  8. titan says:

    hemm..dulu memang aku suka buat eksperimen bab2 led ni. Sekarang, kurang dah sket minat tu. Busy aje manjang..

Leave a Reply

What is 12 + 13 ?
Please leave these two fields as-is:
IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)