PIC Lesson: Low Cost RF Module

January 25th, 2011  Posted at   Lesson PIC
, arrow   |   30 Commentsarrow

RF adalah singkatan bagi Radio Frequency. Low Cost RF Module terdiri daripada RF Transmitter dan RF Receiver.

Gambar di atas adalah RF Transmitter 433MHz dan RF Receiver 433MHz. Tahap-tahap frekuensi adalah seperti dibawah.

Ultra-low frequency (ULF) 0Hz – 3Hz
Extremely low frequency (ELF) 3Hz – 3kHz
Very low frequency (VLF) 3kHz – 30kHz
Low frequency (LF) 30kHz – 300kHz
Medium frequency (MF) 300kHz – 3MHz
High frequency (HF) 3MHz – 30MHz
Very high frequency (VHF) 30 MHz – 300MHz
Ultra-high frequency (UHF) 300MHz – 3GHz
Super high frequency (SHF) 3GHz – 30GHz
Extremely high frequency (EHF) 30GHz – 300GHz

Transmitter RF dan receiver RF boleh menggunakan data UART. Namun low cost wireless mempunyai noise. Oleh itu, hanya baudrate yang rendah digunakan.

Berikut adalah videonya.

PIC Source Code

30 Responses to “PIC Lesson: Low Cost RF Module”

  1. Mior says:

    As’salam..

    Saya sedang buat project utk subjek Final Year Project(FYP)..
    Saya tak faham dan tidak tahu macam mana nak connectkn dua PIC16f877A..
    Saya menggunakan MicroC PRO sofware..
    Boleh tolong ajarkan saya coding utk connectkan PIC1(TX) dan PIC2(RX)??
    Pertolongan Tuan amat dihargai.
    Terima Kasih.

  2. fariq says:

    salam. nak tanya sikit. kalau nak hantar data dari pic16f877a ke pic16f877a gunakan rf, mmg banyak noise ke? kalau ada cara nak kurang kan, mcm mana ye? sy gunakan UART. harap saudara boleh bagikan pandangan. terima kasih.

  3. putera says:

    slm…cmne ea nk guna rf module utk apply kt kipas..?mksudnye nk kwal suis kipas tu menggunakan rf..ad contoh tutorial x?..hrap boleh tlg..-newbie

  4. abdul aziz says:

    saya guna pic16f873a connect guna pic16f873a juga dgn uart masing masing. data yang diterima tak sama.saya hantar hex “A” dapat rubbish di pic yang satu lagi. camne nak buat. saya guna pic basic (oshone simulator).kalau guna pc tak ada masalah…

    • Shahrul says:

      abdul aziz. Guna rf module no ke?
      rf module ni memang byk noise, kena ada teknik utk hantar data. Nak hantar senang guna xbee. Brg kos rendah lebih susah guna, brg kos tinggi lebih senang guna.

  5. rizuan says:

    blh x klo nk gne i/o
    sbb uart sy dh gnekn tuk gsm

  6. rizuan says:

    salam abg shahrul..
    klo nk gnakan tx n rx sbg suiz mcm mn?
    mksdnye kite nk ON kn litar scara wireless gne tx rx n..

  7. hafizi says:

    salam..,abg untuk lcd display saya pon terus la..
    sambung pada borad satu lagi kan…jadi kena program juga kan abg….,untuk pic yg sambung rx tu…kita wat program sekali ngan lcd display kan….

Leave a Reply

What is 13 + 10 ?
Please leave these two fields as-is:
IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)