Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) hari ke-117

PIC Lesson: Low Cost RF Module

RF adalah singkatan bagi Radio Frequency. Low Cost RF Module terdiri daripada RF Transmitter dan RF Receiver.

Gambar di atas adalah RF Transmitter 433MHz dan RF Receiver 433MHz. Tahap-tahap frekuensi adalah seperti dibawah.

Extremely low frequency (ELF) 3Hz – 30Hz
Super low frequency (SLF) 30Hz – 300Hz
Ultra-low frequency (ULF) 300Hz – 3kHz
Very low frequency (VLF) 3kHz – 30kHz
Low frequency (LF) 30kHz – 300kHz
Medium frequency (MF) 300kHz – 3MHz
High frequency (HF) 3MHz – 30MHz
Very high frequency (VHF) 30 MHz – 300MHz
Ultra-high frequency (UHF) 300MHz – 3GHz
Super high frequency (SHF) 3GHz – 30GHz
Extremely high frequency (EHF) 30GHz – 300GHz
Tremendously high frequency (THF) 300GHz – 3THz

Transmitter RF dan receiver RF boleh menggunakan data UART. Namun low cost wireless mempunyai noise. Oleh itu, hanya baudrate yang rendah digunakan.

Berikut adalah videonya.

PIC Source Code

30 Replies to “PIC Lesson: Low Cost RF Module”

  1. salam…,saya ada beli PIC…nk sambung litar tx dan rx pada PIC kena pakai litar lain ke….?atau pakai litar yang dia bg sekali PIC tu…x payah guna litar p’antaraan pIC DENGAN rx dan tx saya…wasalam..terima kasih tunjuk ajar abg pak tam….

  2. salam…,abg shahrul saya pening la…,mungkin saya tidak dapat memahami projek saya ini…,projek saya sekarang menggunakan 2 LDR ,TX DAN RX ,LCD DISPLAY DAN SATU PIC….SEKARANG NI,SAYA NK BUAT SUAPAYA,APABILA LDR DETECT SIGNAL AKAN DIHANTAR TX KE RX DAN SETERUSNYA DISPLAY AKAN MEMAPARKAN LDR MANA YANG FUNGSI @ DETECT,soalan nya berapa pic yg saya perlukan dan mcm mane nk wat program pic…,saya x faham la..,abg pening ni..

  3. hi shahrul, nak tanya sikit…tentang TMR0IF yang didalam code itu adakah ia sama dgn T0IF yang ada di dalam PIC16F877 datasheet? saya tidak dapat cari register TMR0IF di dalam datasheet…terima kasih atas bantuan anda

  4. projek sy perlu hantar uart ke bluetooth then bc data kt labview. sosy gn PR-6. tp sy xtaw cmne nk program utk send data. contoh kt atas leh gn ke?

  5. Askm.

    Saya sedang membuat projek seperti di bawah

    analog input -> adc PIC16F88 (a) -> UART -> TX/////
    \\\\RX -> UART PIC 16f88 (b) -> TX -> RS232 -> PC

    saya menggunakan mplab ide assembler codes.

    Data digital dari rs232 akan ditukarkan semula pada analog untuk dipaparkan dalam bentuk graf pada pc.

    Proses ini agak redundant, oleh itu, bolehkah data analog dihantar menggunakan rf ke PIC kemudian ke PC?

    Bantuan saudara amat dihargai.

  6. Saya tak faham lah sharul tx dan rx tu nak sambung kat mana untuk guna programing yg anda berikan tu, you tak tunjuk pun bagimana ia disambungkan

  7. salam, boleh tak bagi contoh programming read analog sensor, then send message to lcd using rf module

Leave a Reply to Shahrul Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.