PIC Lesson: Sensor ACS712

April 13th, 2011  Posted at   Lesson PIC

ACS712 adalah Hall Effect current sensor. Current sensor ini boleh membaca arus DC dan AC.

Hubungan arus masukan dengan voltan keluaran diharapkan untuk linear tetapi linear nya tidaklah setepat mungkin. Sensor ini perlu diuji untuk mengambil data-data perhubungan. Kemudian daripada data-data tersebut perlu mencari persamaan matematik paling hampir menggunakan kaedah Curve Fitting.

Apabila sudah mendapatkan persamaan matematik, boleh dimasukkan ke dalam programming PIC.

Berikut adalah videonya.

PIC Source Code

28 Responses to “PIC Lesson: Sensor ACS712”

  1. burhan says:

    gimana caranya supaya pembacaan sensor arusnya bisa stabil di LCD ya..

  2. burhan says:

    tolong dong cara nentuin rumus dengan kaedah curve fittingnya itu gimana..masih belum ngerti, terimakasih

  3. sha says:

    salam… en.. sy nk tnya… ble dh ukur smua nilai spt yg en gtau kat lesson tu then buat persamaan mate utk PIC kan…so smbungan dia mcm mn ye en?? cntoh dr DC ..serata klau sy buat dgn AC mcm mn plk smbungan nye.. itu yg sy msih x fham.

  4. wan says:

    current sensor ni boleh detect current yg rendah tak? contohnya 3 mA….

  5. mohd says:

    bolehke digunakan untuk overload current ntuk dc motor

  6. sha says:

    salam..en sharul, sy ingin btanya,,, if kita nk convert ac to dc.. utk nak compile pada PIC bleh guna current sensor x? cth nye dr arus 240v..nk jd kn 1A pstu dr 1A to nk compile pd PIC..bile dia detect crrent high or low

  7. Vinicius says:

    Hello friend, I’m majoring in Computer Engineering from the Catholic University of Goi├ís Brazil. I’m working with the ACS712 current sense, but I’m not getting to the Vout vary by AC. I’m calling a Lamp (Fluorescent Light) and in series with the light I’m connecting the sensor ACS712. The idea is to measure the current that Light is consuming. When I turn the light vout remains unchanged. I plugged the Vout in the PIC18F4550 but the AD0 to read the AD0 not find any variation. How can I solve this problem?

    Sorry for my bad English.

    graciously

    Vinicius O. Santos

Leave a Reply

What is 7 + 8 ?
Please leave these two fields as-is:
IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)