PIC Lesson: Switch, Push Button

July 20th, 2009  Posted at   Lesson PIC
arrow   |   22 Commentsarrow

Bagaimana untuk PIC membaca signal dari switch atau push button?

Langkah pertama anda perlu tahu cara sambungannya. Untuk di sambungkan kepada Microcontroller PIC, anda boleh memilih untuk membuat ‘active high’ atau ‘active low’. Sambungannya seperti di bawah.

Bagi active low, dalam keadaan biasa port PIC adalah high. Apabila suis di tekan, port PIC akan menjadi low.

Manakala bagi active high, dalam keadaan biasa port PIC adalah low. Apabila suis di tekan, port PIC akan menjadi high.

Saya membuat sample program dengan empat active low switch dan lapan active high LED.

Di bawah adalah videonya

PIC Source Code

22 Responses to “PIC Lesson: Switch, Push Button”

  1. shazilla says:

    salam encik . boleh sy tahu apa itu “LibraryHardware.H” ?

  2. aishah says:

    ok, dh dpt…
    skang ni klu nk letak input dlm switch statement pula mcm mana?
    saya ada 4 port berlainan…
    RA7, RE0, RE1 n RG12 ikut kehendak tenaga pengajar.
    klu port yg same bleh declare skali tp dlm keadaan camni yg kena selesaikan…

  3. aishah says:

    salam, maaf la klu post ni lame sgt tp nk tny sket
    klu pakai complier xc16, mcm mana nak declare 4 input port yg berlainan termasuk led?

  4. nurul says:

    boleh tak bagi contoh untuk blingkin led,, menggunakan bahasa c. yang ringkas,,

  5. fatimah says:

    salam, nak tanya….switch tu ada 4 kaki…mcm mana nak ,kira kalau nak guna…mcm mana?

    • Shahrul says:

      Switch Push Button 4 kaki, sambungkan 2 kaki je yang NO (Normally Open). Bila tekan suis baru ada sambungan pada kedua2 kaki tersebut.

  6. car-tok says:

    ilmu saudara ni..memg berguna..terima kasih bnyk2

  7. Shahrul says:

    arinah, boleh. Letakkan limit switch pd penutup tangki untuk mengesan penutup tersebut terbuka atau tertutup. Kemudian boleh display pd LCD.

  8. arinah says:

    sy nk tnye encik,blh x klau sy nk gnkan program switch push button ni pda penutup tangki minyak kereta untuk bg isyart pd LCD yg pintu itu dh terbuka?

Leave a Reply

What is 7 + 14 ?
Please leave these two fields as-is:
IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)