PIC Lesson: Ultrasonic Range Finder

December 29th, 2010  Posted at   Lesson PIC

Ultrasonic adalah bunyi yang mempunyai frekuensi tinggi melebihi frekuensi yang boleh di dengar oleh manusia. Ultrasonic di aplikasikan untuk sensor mengesan objek. Berikut adalah salah satu ultrasonic sensor iaitu MaxSonar.

MaxSonar Range Finder boleh mengesan objek dari 6-255 inches (15cm – 6.45m). Bacaan sensor MaxSonar boleh di ambil daripada analog output (10mV/inch), serial output (RS232 format) ataupun pulse width output (147uS/inch). Di bawah adalah litar Maxsonar Ultrasonic.

Bacaan daripada analog:

Bacaan daripada serial adalah “R” kemudian diikuti tiga digit nilai jarak dalam inch. Bacaan daripada pulse width pula menggunakan timer interrupt. Satu kiraan bersamaan 51.2uS.

Berikut adalah videonya.

PIC Source Code

38 Responses to “PIC Lesson: Ultrasonic Range Finder”

  1. shivendra says:

    where i get
    #include “LibraryHardware.h”
    #include “LibraryPeripheral.h”
    #include “LibraryUniversalDisplay.h”

  2. yah says:

    salam.. sensor ni range detect 0-6.45m kn so sy nk tye coding dia mcm mne aek ?

  3. yah says:

    salam .. mcm mne nk design circuit if sensor xde dlm list component..nk design in proteus?

  4. aziz says:

    Bang….saya nak beli alat macam ni ade ke then saya nak design terus guna pic18f series..

    http://microcontrollershop.com/product_info.php?products_id=893

    jika ada jual di cytron atau abang boleh recoment projek yg ada kaitan dengan pic ethernet

  5. aziz says:

    kalau dalam 30 meter kebawah ada tak range?

  6. aziz says:

    Salam En sharul. Ada tak sensor yg boleh detect jarak jauh sikit. Cth 1 atau 2 km.

    Tq

  7. hazieq says:

    assalamualaikum…bang boleh gune sensor ni untuk detect obstacle x??

  8. pinky says:

    salam..nak tnye..kalo gune source code utk detect range air bole x?

  9. man says:

    tq bro shahrul… bro ni btol2 engineer la..

Leave a Reply

What is 9 + 7 ?
Please leave these two fields as-is:
IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)