PIC Lesson: Xbee Module


XBee adalah module untuk wireless yang dikeluarkan oleh Digi International. XBee dapat menghantar data sehingga 30m (indoor) dan 100m (outdoor) manakala XBee Pro dapat menghantar data sehingga 100m (indoor) dan 1500m (outdoor). XBee boleh menggunakan data UART dan menggunakan voltan 3.3V. Oleh itu, voltage regulator untuk 3.3V diperlukan. Skematik XBee adalah seperti di bawah.

XBee boleh disetkan networknya. XBee hanya akan menerima data daripada XBee lain yang sama network. Cara setting XBee, boleh menghantar AT command menggunakan serial. Juga boleh menggunakan software X-CTU yang disediakan bagi XBee. Contoh di bawah adalah menggunakan X-CTU.

Tulisan berwarna biru adalah arahan yang diberikan kepada XBee manakala tulisan berwarna merah adalah XBee membalasnya. Contoh melihat setting XBee adalah:-

  • +++ (get into AT mode)
  • AT (check if XBee is responding)
  • ATBD (get current baudrate)
  • ATID (get current PAN ID)
  • ATMY (16-bit source address)
  • ATWR (save)

Berikut adalah videonya.

PIC Source Code

Sertai Telegram Group bagi dapatkan source code


45 responses to “PIC Lesson: Xbee Module”

  1. salam….sy tgh wat psm…sy wat electricity meter reader system using XBEE wireless…sekarg ni sy x tau nk start dari mana…boleh en shahrulnizam tolng…klu nk tempah projek boleh x???

  2. shahrul,
    yang ini data dari PC ke circuit..
    mcmne dengan dari circuit ke PC.seperti data logging.boleh x?

    lagi satu,pada awal video, (masa 0:02) Xbee tu ada wayar hitam.yang tu sambung ke mana? ke port data PIC ke. (RC6 dan RC7 ke?)

    terima kasih

    • Lionel Messi. Satu XBee sambung ke PIC, satu lagi XBee sambung ke USB-to-UART converter. Dalam contoh ni, PIC ada hantar data ke VB, ia hantar ‘LCD display at line 1’. Buat data logging ke VB pun boleh.

  3. hi,i am the person ask u the question from cytron forum.
    anywhere nice to meet u…^^
    i want to ask u about the schematic for xbee,how xbee connect to comport of pc without using skxbee like in ur teaching interface between xbee with pc.
    but the problem is usb comport output is 5v and Xbee vcc is 3.3V,is it will get the xbee device broken if direct plug in like your case.
    thanks and kindly waiting ur reply.

  4. So,what is the coding to show in textbox when received the xbee1 data which is already transmit data signal by xbee2 in gui base on vb?
    both side also using GUI based on vb.

  5. hi Shahrul,
    are u have the coding for PIC16F628A+LCD+XBee+LM35 analogue temperature sensor?can u send it to my email?thanks u.kindly waiting ur reply.

  6. So, basically shahrul guna usb-uart converter tu connect dekat Din & Dout of the xbee la kan?
    Then, kalau saya attach xbee dekat usb explorer (yg sparkfun punya),pastu connect to pc, saya bole communicate melalui VB guna VB serial communication kan?

  7. mmg xbee kena configure adress dlu ke bila mula2 nk guna (interface dgn pic)? kalau trus interface dgn PIC n configure guna PIC C Compiler boleh x? kalau nk configure guna x-ctu mesti ada Starter Kit Xbee kn?

    • Kalau yg baru beli x configure pun x pe. Setting default pun dah boleh guna untuk interface dgn PIC.
      Nak connect x-ctu x guna starter kit pun x pe, boleh guna USB-to-UART je.

  8. salam… boleh x bg kod programming utk transmitter dan receiver bg xbee s1. sy gunakan 2 xbee modul dan 2 pic18f4550..

  9. salam..
    sy menggunakan 2 xbee wireless card(IFC-XB01) yg akan di stack kn bersama 2 main board (IFC-MB00) dgn menggunakan PIC18F2685 yg akn diprogramkan utk menerima dan menghantar data..

    adakah coding program nya sama dgn yg ats atau lain?
    klu len blh bg x cnth coding?
    terime kasih..

  10. salam encik shahrul…saya nak tanya sikit…saya buat projek gune pic dan VB…soalan saya sekiranya coding saya pada VB serial.write (“A”), cmne PIC nak read data tu?? adakah A tu perlu saya convert dalam bentuk hexa pada coding di PIC?? atau saya hanya perlu gune function getchar() atau kbhit()?? saya gune PIC C compiler

  11. adapter seperti yg di dlm website nie….
    http://www.myduino.com/index.php?route=product/product&path=50_55&product_id=139
    saya dah selesai capture data kalu dari arduino Uno terus melalui kabel USB, dan saya cuba tambahkan item Xbee kat arduino nie, dan setupkan sumer setting yang perlu….kalu dari arduino, saya mmg dah selesai data logging, data monitoring, cumanya, saya nak tambah XBee supaya bleh wireless…tapi masalah yg berlaku, port bleh detect, tp bukan datanyer….bleh pakai adapter nie ker?…atau nak guna dongle atau shield??….mohon penjelasan…..thx…

  12. tp xdpt nak capture data yg diantar dr Xbee router yg dipasang sekali ngan arduino tue….naper ek?…mohon tunjuk ajar…..

  13. assalamualaikum, tumpang tanyer, saya sudah beli xbee series 1 wire antenna satu… plan saya nak connect xbee series 1 ni connect ngan laptop wirelessly… bole kah..?? saya dah ad xbee shield ngan arduino uno… so xyah guna SKXbee kan?? saya nak buat robot connection antara microcontroller nagn laptop sahaja… mohon kongsi pengalaman…

  14. Salam En.Shahrulnizam… Sy ada masalah untuk configure XBee address, dia keluar ERROR bile sy taip
    +++OK
    atmy1111
    ERROR

    Baudrate dah betul dah 9600

  15. Salam,

    Saya ada BoeBot (Parallax) yang menggunakan USB cable. Saya ingin tukar dari USB cable kepada cara wireless untuk control BoeBot dari Laptop.

    Soalan:

    1. Adakah saya kena beli Xbee Module + XBee Adapter untuk BoeBot dan untuk bahagian LapTop kita guna SKXBee?

    2. Atau adakah menggunakan Cytron Bluetooth module cukup memadai ?

    3. Apakah beza antara produk NO.1 dan No. 2 dari segi kekuatan signal/jarak dll?

    4. Apakah Xbee module boleh di gunakan untuk wireless programming antara Laptop dengan BoeBot? Sebab ada produk bernama FlashFly adapter dikatakan bertujuan untuk itu. Apa bezanya?

    Komen anda adalah sangat dihargai.

    • w/salam, Ihsan.
      1. Ya
      2. Ya
      3. XBee jarak 30m, XBee Pro jarak 1000m, Cytron Bluetooth saya tak tahu berapa jaraknya.
      4. Kalau programming guna ICSP x boleh wireless, kalau programming guna bootloader yg menggunakan pin TX dan RX mungkin boleh wireless. Pasal produk FlashFly saya tak tahu.

  16. salam en.shah..

    boleh ka smbung direct trus kaki rx module xbee ke kaki pic..
    xburn ka module xbee sbb pic output signal 5v sedangkan xbee punya sgnal suport sampai +-3.3v saja..mohon penjelasan..
    tq

  17. Salam En.Shahrul.. Sy tgh buat projek communicate 2 XBee S2.. Communicate antara PIC18F2520 dgn Laptop…

    Sebelum sy attach XBee kat PIC sy dah configure address smua n dah test dia bleh communicate guna X-CTU..

    So sy attach kat PIC n trai transmit data k Laptop n monitor guna X-CTU tp x de response..

    Ada Idea x masalah ape?

    Terima Kasih

  18. Salam En Shahrul, saya ad buat communication antara antara 2 Xbee, msalah saya adalah saya tdak boleh pergi jauh lbih dari 1/4 meter, bile lpas 1/4 meter je dia tak dapat terima signal, adakah msalah dri sgi RSSI atau slain dari itu, boleh En Shahrul beri bantuan tentang msalah saya ini, jasa En amat dihargai, Terma Kasih.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *