PIC Lesson: Xbee Module

XBee adalah module untuk wireless yang dikeluarkan oleh Digi International. XBee dapat menghantar data sehingga 30m (indoor) dan 100m (outdoor) manakala XBee Pro dapat menghantar data sehingga 100m (indoor) dan 1500m (outdoor). XBee boleh menggunakan data UART dan menggunakan voltan 3.3V. Oleh itu, voltage regulator untuk 3.3V diperlukan. Skematik XBee adalah seperti di bawah.

XBee boleh disetkan networknya. XBee hanya akan menerima data daripada XBee lain yang sama network. Cara setting XBee, boleh menghantar AT command menggunakan serial. Juga boleh menggunakan software X-CTU yang disediakan bagi XBee. Contoh di bawah adalah menggunakan X-CTU.

Tulisan berwarna biru adalah arahan yang diberikan kepada XBee manakala tulisan berwarna merah adalah XBee membalasnya. Contoh melihat setting XBee adalah:-

  • +++ (get into AT mode)
  • AT (check if XBee is responding)
  • ATBD (get current baudrate)
  • ATID (get current PAN ID)
  • ATMY (16-bit source address)
  • ATWR (save)

Berikut adalah videonya.

PIC Source Code

45 Replies to “PIC Lesson: Xbee Module”

  1. Salam,

    Saya ada BoeBot (Parallax) yang menggunakan USB cable. Saya ingin tukar dari USB cable kepada cara wireless untuk control BoeBot dari Laptop.

    Soalan:

    1. Adakah saya kena beli Xbee Module + XBee Adapter untuk BoeBot dan untuk bahagian LapTop kita guna SKXBee?

    2. Atau adakah menggunakan Cytron Bluetooth module cukup memadai ?

    3. Apakah beza antara produk NO.1 dan No. 2 dari segi kekuatan signal/jarak dll?

    4. Apakah Xbee module boleh di gunakan untuk wireless programming antara Laptop dengan BoeBot? Sebab ada produk bernama FlashFly adapter dikatakan bertujuan untuk itu. Apa bezanya?

    Komen anda adalah sangat dihargai.

    1. w/salam, Ihsan.
      1. Ya
      2. Ya
      3. XBee jarak 30m, XBee Pro jarak 1000m, Cytron Bluetooth saya tak tahu berapa jaraknya.
      4. Kalau programming guna ICSP x boleh wireless, kalau programming guna bootloader yg menggunakan pin TX dan RX mungkin boleh wireless. Pasal produk FlashFly saya tak tahu.

  2. Salam En.Shahrulnizam… Sy ada masalah untuk configure XBee address, dia keluar ERROR bile sy taip
    +++OK
    atmy1111
    ERROR

    Baudrate dah betul dah 9600

  3. assalamualaikum, tumpang tanyer, saya sudah beli xbee series 1 wire antenna satu… plan saya nak connect xbee series 1 ni connect ngan laptop wirelessly… bole kah..?? saya dah ad xbee shield ngan arduino uno… so xyah guna SKXbee kan?? saya nak buat robot connection antara microcontroller nagn laptop sahaja… mohon kongsi pengalaman…

  4. tp xdpt nak capture data yg diantar dr Xbee router yg dipasang sekali ngan arduino tue….naper ek?…mohon tunjuk ajar…..

  5. adapter seperti yg di dlm website nie….
    http://www.myduino.com/index.php?route=product/product&path=50_55&product_id=139
    saya dah selesai capture data kalu dari arduino Uno terus melalui kabel USB, dan saya cuba tambahkan item Xbee kat arduino nie, dan setupkan sumer setting yang perlu….kalu dari arduino, saya mmg dah selesai data logging, data monitoring, cumanya, saya nak tambah XBee supaya bleh wireless…tapi masalah yg berlaku, port bleh detect, tp bukan datanyer….bleh pakai adapter nie ker?…atau nak guna dongle atau shield??….mohon penjelasan…..thx…

  6. salam encik shahrul…saya nak tanya sikit…saya buat projek gune pic dan VB…soalan saya sekiranya coding saya pada VB serial.write (“A”), cmne PIC nak read data tu?? adakah A tu perlu saya convert dalam bentuk hexa pada coding di PIC?? atau saya hanya perlu gune function getchar() atau kbhit()?? saya gune PIC C compiler

  7. salam..
    sy menggunakan 2 xbee wireless card(IFC-XB01) yg akan di stack kn bersama 2 main board (IFC-MB00) dgn menggunakan PIC18F2685 yg akn diprogramkan utk menerima dan menghantar data..

    adakah coding program nya sama dgn yg ats atau lain?
    klu len blh bg x cnth coding?
    terime kasih..

  8. salam… boleh x bg kod programming utk transmitter dan receiver bg xbee s1. sy gunakan 2 xbee modul dan 2 pic18f4550..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.