PIC Project: Fingerprint Door Access

November 9th, 2011  Posted at   Project PIC

Fingerprint Door Access

Fingerprint Door Access adalah projek security mengunci pintu. Pintu dibuka dengan meletakkan cap jari di Fingerprint Reader. Bagi mendaftarkan user yang boleh menggunakan jarinya, perlu access Admin Mode menggunakan password. Setiap user didaftarkan dengan nombor id dan sebanyak 99 nombor id boleh digunakan.

Di dalam Admin Mode terdapat setting-setting iaitu menukar password, menukar masa dan tarikh, on/off LCD backlight serta setting fingerprint seperti paparkan bilangan user, tambah user dan hapuskan user.

Skematiknya adalah seperti berikut.

Harga projek Fingerprint Door Access adalah RM1200 tidak termasuk bantuan teknikal. Di bawah adalah cara projek ini berfungsi.

19 Responses to “PIC Project: Fingerprint Door Access”

  1. syamirul says:

    Boleh tlng emailkn nombor / ap2 ta ?
    Sbb saya ad hal yg perlu saya tanya .
    Saya perlu kn jwapan segera

  2. asnil says:

    assalamualaikum,boleh x email detail projek,blok diagram dan kos projek..

  3. Helmi says:

    Salam..saya berminat utk membuat projek ini..
    agk2..bole x jika saya beli coding+component…tp semua component msih blom dipasang..
    bermakna saya yg akn psang sndri..
    agk2 brape hrge??

  4. nana says:

    suiz yang terakhir tu untuk apa?? sama function dengan fingerprint ke?
    ksp dekat dalam litar bahagian output pic tu merujuk kepada apa?

    • Shahrul says:

      nana, suis kotak putih tu untuk buka pintu secara manual dari dalam bilik. ICSP = In-Circuit Serial Programming, tempat masukkan program.

  5. iklan says:

    canggih dan cantik.

  6. Ainul akma says:

    law boleh sye taw coz untuk membuat pojek nie brape yea??

  7. mar says:

    thanks…lau sy nak tempah kat shahrul brape ye??skali ngn coding…coding sy nk gn c language…shahrul ambik tmphn x??

  8. mar says:

    salam…sy nk tye…sy punye projek guna fingerprint jg…tp utk pti kselamatn…blh gn circuit y kat ats tu x???

  9. Juan says:

    salam bro, serius aku suka blog ko ni, kalau aku ada apa apa pertanyaan, aku nak tanya boleh x

  10. hafidz says:

    macam best jer kalo pasang kat pintu bilik rumah huhu :P

Leave a Reply

What is 14 + 8 ?
Please leave these two fields as-is:
IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)