PIC Project: GSM Home Security


GSM Home Security adalah projek untuk memantau rumah ketika keluar daripada rumah melalui GSM. Projek PIC GSM Home Security memasang empat magnetic switch pada mana-mana pintu masuk rumah.

Skematiknya adalah seperti di berikut.

PCB komponen layout nya adalah seperti berikut.

Senarai komponen projek PIC GSM Home Security seperti berikut.
No Component Label Unit
1 020 PCB PIC Four Input (123mm X 73mm) PCB 1
2 Buzzer-PCB Mount Buzzer 1
3 Capacitor Ceramic 0.1uF C3 1
4 Capacitor Electrolytic 10uF C1-C2 2
5 DC Jack Female DC Jack Female 1
6 Diode 1N4001 D1 1
7 GSM SIM900A UART 1
8 IC PIC16F1939 DIP PIC16F1939 1
9 IC Socket 40pin PIC16F1939 1
10 LCD 16X2 LCD 1
11 Magnetic Contact Switch IN1-IN4 4
12 PCB Connector Header (Right) 4 Ways UART 1
13 PCB Connector Header (Straight) 3 Ways IN1-IN4 4
14 PCB Connector Housing 3 Ways IN1-IN4 4
15 PCB Connector Housing 4 Ways UART 1
16 PCB Stand (screw nut) PCB Stand 6
17 Resistor 0.25W 1K R7, R8, R13, R14 4
18 Resistor 0.25W 1K/4.7K R2 1
19 Resistor 0.25W 330 R1 1
20 Right Angle Pin Header (Male) ICSP 1
21 Slide Switch S1 1
22 Terminal Block 2 Way PWR 1
23 Terminal Pin IN1-IN4 12
24 Terminal Pin UART 4
25 Transistor 2N2222 Q1 1
26 Voltage Regulator 5V TO220 7805 1

Harga projek PIC GSM Home Security adalah RM440 tidak termasuk bantuan teknikal. Di bawah adalah cara projek ini berfungsi.


71 responses to “PIC Project: GSM Home Security”

  1. Salam. saudara shahrulnizam,

    untuk hubungkan door sensor dengan mainboard, rasanya lagi effective dan lebih komersil value nya kalau wireless. maybe gune radio transmitter dan jugak radio receiver. sebab mustahil 4 pintu/tingkap utama rumah(for instance) berada bersebelahan antara satu sama lain.

    Saya berminat nak tahu berapa anggaran kos kasar perbelanjaan mainboard sekali dgn GSM module? TQ

  2. pls sir how can i connect M1206B MODEM as a security to send test message. how do i encode the module with the text message and the gsm number to send the test to

  3. salam Kenal shahrulnizam..
    di postingan saudara menggunkan PIC, kalau yang untuk AVR apa ada. dan tolng penjelasan a tentang menghubungkan wavecom dengan mikrokontrol?

  4. saya berminat dengan projek ini.macam mane nak berhubung dengan encik untuk pertanyaan projek ini.klau bleh saya minta number telefon encik.

  5. I am electronic engineer from Egypt and i made this center to implement projects for students. i am very interest for your project.

    i need to make a deal with you, i will choose some projects with full documentation and circuit diagrams and Hexa code if Microcontroller used.

    I need from you the price for the project ( GSM Home Security) with the way of dealing with other.

  6. saya nk tanya, pin2 (RxD) DB9 conn sambung ke pin14 (T1out) max232 dan
    pin3 (TxD) DB9 conn ke pin13(R1in) max232 adalah sambungan yg betul. betul ke?…

    kalu ikut logik, data yg keluar(T1out) dari pin14 max232 masuk(RxD/receive) ke pin2 DB9 connector…
    sama macam pin 3 DB9 connector dgn pin13 max232.

    boleh bagi komen x?

    terima kasih..

  7. sir can you please email me the complete detail for that project,schematic,code,etc..
    please sir,i really appreciate you response sir,thank you very much

  8. assalam. nak tanya beberapa soalan:
    1. untuk projek ini, magnetic switch boleh tambah lebih dari 4 tak?
    2. berapa harga projek ni (hardware complete) kalau siap dengan gsm (macam dlm video)?
    3. harga kalau siap dengan Schematic, PCB design dan Programming ?

    • w/salam,
      1. Boleh
      2. Complete hardware dan software termasuk GSM Modem RM1,000
      3. Software sahaja (schematic, PCB Design dan PIC Programming) RM500

  9. assalam. nak tanya lagi…
    1. untuk satu board, support berapa magnetik switch ?
    2. berapa meter maksimum boleh wiring untuk satu magnetic switch ?

    • w/salam,
      1. Board ni boleh 8 input. Kalau nak lebih pun boleh, byk cara boleh tambah input unlimited.
      2. Magnetic switch tu resistance je, boleh panjang pun. Mungkin 10 meter, tak pasti, yang penting kena try-and-error je.

  10. assalam. kalau saya nak tempah custom untuk 15 input dlm satu board boleh? harga hardware dan software termasuk GSM Modem masih sama?

  11. assalam. boleh bagi contoh programming untuk gsm tak? boleh bagi list barang yang diperlukan untuk buat projek ni? dan berapa lama masa yang diambil untuk buat projek ni?

  12. Salam bro kalau nak tempeh project nie sekali dengan souce code dan diagram brapa kos. untuk projek sarjana muda bro. harap dapat membantu

  13. Salam shahrul kalau projek ni di gunakan untuk pintu kereta boleh tak. pastu ditambah dengan penggunaan solar panel dan alarm system. kalau boleh nak tau harga dan siap bila

  14. hello … i need your email to contact so I like to work with you and do more projects and I pay to you for each projects … thanks

  15. salam.saya nk tanya apa nma benda warna putih tu ek yg mgnet tu?mcm mn kita nk combine coding sensor ye?tq

  16. hello .. can you send the flow chart of the GSM home security with code . and if you can send the flow chart of fingerprint system to open the door. thank you .

  17. Hello, can you please send me the coding of this project and also the electronic component use for this project.. tq

  18. Hello, can you please send me the coding of this project and also the electronic component use for this project.. tq

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *