PIC Project: GSM Mailbox

March 14th, 2012  Posted at   Project PIC
, arrow   |   32 Commentsarrow

PIC GSM Mailbox

GSM Mailbox adalah untuk memberitahu pemilik pos surat melalui SMS misalnya peti surat-peti surat di apartment atau flat. Limit switch diletakkan pada setiap peti surat sebagai sensor. Apabila surat di masukkan akan menyentuh limit switch. Program akan menghantar SMS kepada pemilik peti surat yang mana surat dimasukkan setiap 60 saat. Masa 60 saat ini diperlukan bagi mengelakkan beberapa surat dimasukkan dalam selang masa yang singkat.

Skematiknya adalah seperti berikut.

Schematic PIC GSM Mailbox

Harga projek ini adalah RM530 tidak termasuk bantuan teknikal. Di bawah adalah cara PIC GSM Mailbox berfungsi.

32 Responses to “PIC Project: GSM Mailbox”

  1. farhana says:

    boleh tak kalau limit switch tu digantikan dengan sensor?

  2. maxwell ogos says:

    salam sejahtera, saya ada projek yg saya tidak dpt selesaikan bahagian programming. projek saya mengunakan PIR sensor yg akan detect motion dan memaklumkan user menggunakan GSM wavecom. pic yg saya gunakan PIC18F4550. saya juga ada menggunakan LCD.harap tuan dpt membantu.

  3. dominc says:

    salam sejahtera. boleh bagi tunjuk ajar sikit tentang nak bt AT command bg GSM. sy guna window 7. ape perlu sy bt?

  4. dominic says:

    salam sejahtera, program ni boleh guna kalau saya tukar PIC16F877 kpd PIC18F4550?

  5. dominic says:

    brapa kos utk projek ni?

  6. wani says:

    mcm mana nak dptkan source code utk projek ini

  7. Zek says:

    ape fungsi push button smpai ade 4??

  8. zawawi says:

    blh mntak source code utk pic x? untuk buat rujukan je..

  9. zaki says:

    macam mana kalau contohnya petisurat tu dimasukkan 3,4 surat sekaligus?

    • Shahrul says:

      Kalau lebih drpd 1 surat dimasukkan, dia hanya kira 1 sahaja. Projek ni nak detect ada surat ataupun tidak je, bukan untuk mengira bilangan surat.

  10. agon says:

    ni sampi bile protected ni?

Leave a Reply

What is 14 + 5 ?
Please leave these two fields as-is:
IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)