PIC Project: Password Door Access

PIC Password Door Access adalah projek security untuk mengunci pintu menggunakan magnetic lock. Pintu hanya boleh dibuka dengan memasukkan password yang betul.

Selepas password yang betul dimasukkan, magnetic lock akan dibuka selama sepuluh saat sekiranya pengguna tidak menekan apa-apa butang lagi.

Semasa pintu dibuka, terdapat setting-setting yang boleh diubah seperti menukar password, menukar masa dan tarikh, on/off bunyi dan on/off LCD backlight. Bagi versi Arduino, boleh rujuk Arduino Project: Password Door Access dan versi ESP32, boleh rujuk ESP32 Project: Password Door Access.

Skematiknya adalah seperti berikut.

PCB komponen layout nya adalah seperti berikut.

38 thoughts on “PIC Project: Password Door Access”

 1. v. Nice project, i am going to make a such a project, but has some problems, may i solve it, if u give me a source code of this project. . . Thanks in advance

 2. assalamualaikum. saudara, bagaimana untuk mengelakkan debouncing ketika menekan keypad? saya sedang buat satu projek yang lebih kurang sama dengan projek saudara, tetapi menggunakan arduino dan keypad library. masalah yang saya hadapi sekarang ialah apabila saya menekan butang2 tertentu pada keypad, signal akan dihantar berulang kali, maksudnya butang seolah-olah ditekan banyak kali. sekiranya tidak keberatan, bolehkah saudara memberi pandangan bagaimana untuk selesaikan masalah debouncing ini?

 3. Salam. Just nak share ilmu. Denouncing keypad. Boleh solve guna hardware, contoh filter guna capacitor pada input pin, atau software, coding guna filter. Filter software lebih kurang mcm ni, register tekan satu2 butang tu bila high dan low cukup lama, contoh detect high lebih 200ms, then detect low lebih 150ms.

 4. Salam sejahtera saudara.
  Saya nak tanya sikit mengenai projek saudara ini. Adakah projek saudara ini menggunakan dua sumber tenaga elecktrik or adapter? sebab saya punya final project lebih kurang sama dengan project saudara. Dan magnetic lock saya tidak berfungsi. Adakah iya masalah relay saya kah? Atau programing saya salah?

  1. w/salam, Wellington Raphael. Saya guna single power supply. Saya x lihat projek awak, jadi saya x tahu perlu troubleshoot relay ataupun programming.

 5. Please may you send the code for me?
  Coz currently i’m doing the same project and i hv no idea on the coding that changing the password…

 6. semua nih disertakan dengan programming dan proposal ke ?
  nak tahu lebih lanjut kos semua alat tuh ?
  terima kasih

 7. ada bagi proposal punya document? sebab saya nak buat final year project. ada apa-apa bagi?
  kalau saya nak beli mcm mana hntr?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *