PIC Project: Simple Digital Clock


Simple Digital Clock 2

Digital Clock ataupun Jam Digital adalah fungsi biasa dalam kehidupan kita. Projek ini menggunakan Character LCD dan 4 push button. Projek ini hanya mamaparkan waktu dan mengira detik ataupun caunter second, minute, hour, day, month dan year.

Skematiknya adalah seperti berikut.

Schematic Simple Digital Clock

PCB komponen layout nya adalah seperti berikut.

PCB Simple Digital Clock

Senarai komponen projek Simple Digital Clock seperti berikut.
No Component Label Unit
1 017 PCB PIC LCD (105mm X 82mm) PCB 1
2 Capacitor Ceramic 0.1uF C3 1
3 Capacitor Electrolytic 10uF C1-C2 2
4 DC Jack Female DC Jack Female 1
5 Diode 1N4001 D1 1
6 IC PIC16F1939 DIP PIC16F1939 1
7 IC Socket 40pin PIC16F1939 1
8 LCD 16X2 LCD 1
9 PCB Stand (screw nut) PCB Stand 6
10 Push Button 4 pin 6x6x1 PB1-PB4 4
11 Resistor 0.25W 1K R4-R7 4
12 Resistor 0.25W 1K/4.7K R2 1
13 Resistor 0.25W 330 R1 1
14 Right Angle Pin Header (Male) ICSP 1
15 Slide Switch S1 1
16 Terminal Block 2 Way PWR 1
17 Transistor 2N2222 Q1 1
18 Voltage Regulator 5V TO220 7805 1

Harga projek Simple Digital Clock adalah RM170 tidak termasuk bantuan teknikal. Di bawah adalah cara projek ini berfungsi.

PIC Source Code

Sertai Telegram Group bagi dapatkan source code


41 responses to “PIC Project: Simple Digital Clock”

  1. Assalamualikum, saye berminat dengan project “Simple Digital Clock” saya ingin membuat prototype yang sama seperti project ini, tetapi saya menghadapi masalah pada program. Program compiler ape yang digunakan?
    Saya mencuba program di dlm pdf dan compile di :microC pro for PIC” dan “MPLAB IDE”. masih mempunyai error. harap saudara dapat membantu saya menyelesaikan masalah yang dihadapi saya.

    • Program ini menggunakan software MPLab dan compiler Hi-Tech. Jika menggunakan compiler lain, semestinya terdapat beberapa perbezaan command, sbb tu ada error.

  2. Terima kasih. saya telah mencuba pada MPlab dan Hi-tech compiler . Tetapi masih kebuntuan. selepas saya compile ada error. source code yang ingin anda rujuk tidak dapat disertakan disini. tetapi saya sudah edit di dalam facebook. harap saudara dapat memeriksa kesalahan saya kerana saya mengambil source code ini bulat2 dari souce code di dalam pdf saudara.

    http://www.facebook.com/notes/zul-hariz/simple-clock-source-code-yang-digunakan-saya/156249997748851

  3. assalamualaikum…
    saye berminat dengan projek ini dan saya ingin bertanye sikit…
    saye cuba buat litar ini dengan software proteus tapi x menjadi…
    adakah ia berbeza kalo kita buat simulasi litar dalam software dengan litar yang sebenar ?

    • Saya pun tak pasti sebab belum pernah guna proteus. Mungkin ada beza program simulation dan program sebenar, mungkin software proteus tidak boleh run bahagian timer interrupt.

  4. saya dah bjaya buat projek ini, tapi kalau mahu tambahkan alarm pada projek ini. saudara ade idea bagaimana ini blh dibuat?

  5. Salam, sy ada tgk programming yg en.Shahrul tp ada function Prototype yg tiada… contohnya
    void convert(unsigned int no, char base);
    char read_button(void);

    • Guna Interrupt untuk kirakan masa. Jadi kiraan masa tetap sama walau tekan push button. sam[0], sam[1] untuk sampling push button, bila tekan push button lama, sampling akan jadi lebih cepat.

  6. Salam en. saya pelajar sem 6.saya buat projek SISTEM PEMBASUH TANGAN AUTOMATIK. Projek saya ni menggunakan PIC. tp en. masalahnya saya tidak tahu nak guna PIC yang mana satu. lagi satu en. boleh tak saya nak minta email en. sebab banyak lg nak tanya ni.harap en dapat membantu bagi mengurangkan masalah yang saya hadapi.terima kasih.

  7. Salam, En.Shah sy cuba buat simulation dgn Proteus tp x jdi gak… n ari 2 sy ada baca yg salah seorang yg trai buat projek ne bjaya guna proteus… boleh x tlg hubungi dia n kasi email sy… sy amat memerlukan untk FYP sy… pensyarah sy mahukan simulation… tq klu dpt tlg

  8. nak tnye mcmane nak wat programming pic nie.program HD44780.h tu nak kne masukkn sekali ker dlm compiler…minta tunjuk ajar.

  9. Salam..en shah. selepas saya lihat blog en. tentang pic ni, saya minat. macam mana saya nk mula belajar program ni…tq

    • w/salam, Idrus. Belajar PIC bermula dari LED, semua Lesson ada kat sini. Skematik pun boleh explore dlm blog ni. Saya ambil masa bertahun-tahun untuk sediakan semua ini, jadi awak juga perlu habiskan masa untuk belajar.

  10. Salam en.shah. saya dah mula belajar dah pasai pic ni tp sikit-sikt je..saya nk tanya apa yang dimaksudkan dengan compiler HI-TECH ANSI. Tq…

  11. Hi… Projek kamu nampak bagus.. boleh saya dapat program nyer kah…?? boleh menbantu saya buat mini project saya.. terimas…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *