PIC Project: Simple Digital Clock

Simple Digital Clock 2

Digital Clock ataupun Jam Digital adalah fungsi biasa dalam kehidupan kita. Projek ini menggunakan Character LCD dan 4 push button. Projek ini hanya mamaparkan waktu dan mengira detik ataupun caunter second, minute, hour, day, month dan year.

Skematiknya adalah seperti berikut.

Schematic Simple Digital Clock

PCB komponen layout nya adalah seperti berikut.

PCB Simple Digital Clock

Senarai komponen projek Simple Digital Clock seperti berikut.
No Component Label Unit
1 017 PCB PIC LCD (105mm X 82mm) PCB 1
2 Capacitor Ceramic 0.1uF C3 1
3 Capacitor Electrolytic 10uF C1-C2 2
4 DC Jack Female DC Jack Female 1
5 Diode 1N4001 D1 1
6 IC PIC16F1939 DIP PIC16F1939 1
7 IC Socket 40pin PIC16F1939 1
8 LCD 16X2 LCD 1
9 PCB Stand (screw nut) PCB Stand 6
10 Push Button 4 pin 6x6x1 PB1-PB4 4
11 Resistor 0.25W 1K R4-R7 4
12 Resistor 0.25W 1K/4.7K R2 1
13 Resistor 0.25W 330 R1 1
14 Right Angle Pin Header (Male) ICSP 1
15 Slide Switch S1 1
16 Terminal Block 2 Way PWR 1
17 Transistor 2N2222 Q1 1
18 Voltage Regulator 5V TO220 7805 1

Harga projek Simple Digital Clock adalah RM170 tidak termasuk bantuan teknikal. Di bawah adalah cara projek ini berfungsi.

PIC Source Code

40 Replies to “PIC Project: Simple Digital Clock”

  1. Assalam..
    nk tnya klu berkaitan mini projek subjek Microprocessor 8085 boleh tolong ajar ke?

  2. Hi… Projek kamu nampak bagus.. boleh saya dapat program nyer kah…?? boleh menbantu saya buat mini project saya.. terimas…

  3. Salam en.shah. saya dah mula belajar dah pasai pic ni tp sikit-sikt je..saya nk tanya apa yang dimaksudkan dengan compiler HI-TECH ANSI. Tq…

  4. Salam..en shah. selepas saya lihat blog en. tentang pic ni, saya minat. macam mana saya nk mula belajar program ni…tq

    1. w/salam, Idrus. Belajar PIC bermula dari LED, semua Lesson ada kat sini. Skematik pun boleh explore dlm blog ni. Saya ambil masa bertahun-tahun untuk sediakan semua ini, jadi awak juga perlu habiskan masa untuk belajar.

  5. nak tnye mcmane nak wat programming pic nie.program HD44780.h tu nak kne masukkn sekali ker dlm compiler…minta tunjuk ajar.

    1. Din, ya program LibraryHD44780.h kena masukkan sekali dalam file lain dan berada dalam satu folder dengan file program utama.

  6. Salam, En.Shah sy cuba buat simulation dgn Proteus tp x jdi gak… n ari 2 sy ada baca yg salah seorang yg trai buat projek ne bjaya guna proteus… boleh x tlg hubungi dia n kasi email sy… sy amat memerlukan untk FYP sy… pensyarah sy mahukan simulation… tq klu dpt tlg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.