PIC Project: Sistem Angka Giliran


Sistem Angka Giliran 2

Sistem Angka Giliran mengaplikasikan sistem yang terdapat seperti di bank, pejabat pos dan tempat-tempat lain yang berkaunter. Projek ini menggunakan Character LCD dan 4 push button mewakili 4 buah kaunter. Setiap button diletakkan di setiap kaunter. Pegawai yang bertugas di kaunter akan menekan button untuk memanggil angka giliran.

Skematiknya adalah seperti berikut.

Schematic Sistem Angka Giliran

PCB komponen layout nya adalah seperti berikut.

PCB Sistem Angka Giliran

Senarai komponen projek Sistem Angka Giliran seperti berikut.
No Component Label Unit
1 017 PCB PIC LCD (105mm X 82mm) PCB 1
2 Capacitor Ceramic 0.1uF C3 1
3 Capacitor Electrolytic 10uF C1-C2 2
4 DC Jack Female DC Jack Female 1
5 Diode 1N4001 D1 1
6 IC PIC16F1939 DIP PIC16F1939 1
7 IC Socket 40pin PIC16F1939 1
8 LCD 16X2 LCD 1
9 PCB Stand (screw nut) PCB Stand 6
10 Push Button 4 pin 6x6x1 PB1-PB4 4
11 Resistor 0.25W 1K R4-R7 4
12 Resistor 0.25W 1K/4.7K R2 1
13 Resistor 0.25W 330 R1 1
14 Right Angle Pin Header (Male) ICSP 1
15 Slide Switch S1 1
16 Terminal Block 2 Way PWR 1
17 Transistor 2N2222 Q1 1
18 Voltage Regulator 5V TO220 7805 1

Harga projek Sistem Angka Giliran adalah RM170 tidak termasuk bantuan teknikal. Di bawah adalah cara projek ini berfungsi.

PIC Source Code

Sertai Telegram Group bagi dapatkan source code


35 responses to “PIC Project: Sistem Angka Giliran”

  1. salam…saya nk tnya…saya kna bt proj same mcam proj en kat atas…tp saya punya program kena pakai motorola 68K…n then saya pkai 7segment display….bleh x en tlg saya?

  2. cmne ye nak wt cm litar kt atas die pakai push button yang sama dan PIC dan LCD yang sama.masalahnya bile tekan 1 saya nak ia papar lamp1,tekan push button 2 ia papar lamp 2,tekan push button 3 ia papar lamp3 dan tekan push button 4 ia papar fan

  3. abg leh wt x gabungan pgram jam gn pgram lcd display.mksudnye wktu biasa die papar jam.bile terima input cm lcd disply die papar yg cm pgrm tu

  4. abg, nk tanya skitlah…. pasal projek abang nih abang taw nk buat dier pakai combinational logic circuit..means dier xpakai coding lah…. abg taw x?

  5. salam..
    macam mana nak gabungkan projek nie dengan memasangkan speaker untuk outputnya memberitahu giliran yang akan datang?

  6. maaf tersalah ayat td..boleh tolong emailkan detail2 seperti harga, dan sebagainya untuk saya mendapatkan source code projek diatas..

  7. assalaamualaikum bang…saya nak tanya tentang source code utk project nie…saya berminat utk beli source code nie…boleh email saya tentang harga utk code shj…terima kasih…

  8. As salam
    Saya berminat utk menggunakan sistem no giliran di pejabat saya. Boleh bagi harga dan detail skit pasal flow sistem. Boleh bagi no kontek tuan utk saya hubungi.
    Tq

  9. salam,,sistem angka giliran yang sekali dengan suara ada tak..??lg 1 ad tak yang guna ic at89c51..??

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *