14 Tahun ASIMO Dihasilkan

January 11th, 2010  Posted at   Pengetahuan Am

ASIMO adalah sebuah humanoid robot yang dikeluarkan oleh Honda. ASIMO adalah singkatan bagi Advanced StepsĀ  in Innovative Mobility. Ia berukuran 130cm tinggi dan berat 54kg. Cirinya yang sangat penting adalah sebuah robot yang boleh bergerak dengan menggunakan kaki seperti manusia. Kajian untuk membolehkan ASIMO berjalan sahaja mengambil masa bertahun-tahun sehinggalah terciptanya Walking Technology.

Walaupun kini pergerakan ASIMO dilihat seperti hiburan, tetapi pembangunan humanoid robot satu hari nanti pasti akan membantu kerja-kerja manusia. Sanggupkah anda mengupah ASIMO satu hari nanti bagi berkerja untuk anda? Mari kita lihat proses-proses awal perkembangan ASIMO.

12 Responses to “14 Tahun ASIMO Dihasilkan”

  1. abang says:

    Sdra Shahrul,

    kalau ada maklumat minta cerita pasal ASIMO ni guna programming language apa. Berapa jenis language yang jadi terasnya C++ atau jenis lain….

    Ada tak kajian ttg ASIMO masa depan jadi apa….

  2. syukran says:

    salam shahrul…dah lama aku tak buat blog walking ni…best pulak lwt blog2 org lain.

    btw, mmg kelass la robot asimo ni…keep good work friend

  3. zahirmd says:

    ASIMO punye AI best dowh…yang engineer german wat tuh…

  4. lazaac says:

    agak2 brapa la harga sebuah ASIMO tu..?

  5. lazaac says:

    setiap kali aku masuk blog ni, mesti aku rasa mcm owner dia pun robot… hehe, jgn marah… xla, bagus blog ni… bagi mereka yg minat baca pasal teknologi… chayok!

  6. mancai says:

    dulu aku suka benar ngan robot2 ni sampai terpikir nak mencipta… cuma berjaya cipta robot kertas je la… arah technologi semakin pesat… harap2 generasi akan datang jgn berat tulang la pulak…

  7. Shahrul says:

    adi, betul tu, robot ni membantu kita buat kerja. Cthnya, mesin basuh tu robot yg membasuh baju utk manusia. Tp masa nk cipta robot x leh la malas2.

  8. adi says:

    robot di cipta utk memudahkan kehidupan manusia..tp jgn jadikan itu semua untuk manusia menjadi malas…renung2kan syah…hehehe… tuko link jom…

  9. Wahhhh, kronologi yg menarik pasal ASIMO.
    10 thn lg mcm mana yek, mgkn dah perfect kot robot manusia ni…hebat jgak teknologi Honda ni..

Leave a Reply

What is 3 + 6 ?
Please leave these two fields as-is:
IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)