Posts Tagged ‘Apa itu’

December 26th, 2010  Posted at   Umum
   |   6 Comments

FPGA adalah singkatan bagi Field Programmable Gate Array. Jadi, FPGA boleh diprogramkan dengan digital logic dan boleh di programkan berulang-ulang kali. FPGA juga berupa IC. Jika microcontroller seperti PIC diprogramkan dengan Assembly Language atau C Language, PLC diprogramkan dengan Ladder Diagram, FPGA pula diprogramkan dengan HDL (Hardware Description Language) seperti Verilog.

(more…)

September 20th, 2010  Posted at   Pengetahuan Am
   |   20 Comments

PLC adalah singkatan bagi Programmable Logic Controller. PLC adalah digital computer yang digunakan untuk melakukan automation seperti kawalan mesin di kilang dan industri. PLC diperkenalkan pada 1960-an. Sebelum PLC di cipta, kawalan, turutan dan logik menggunakan ratusan ataupun ribuan relay dan timer.

(more…)

May 31st, 2009  Posted at   Pengetahuan Am
   |   52 Comments

Tahu tak PIC? PIC adalah microcontroller yang di keluaran oleh Microchip Technology. PIC ni popular kerana harganya murah. Anda boleh gunakan assembly language atau C language untuk memprogram PIC. Menggunakan assembly language membolehkan programmer mengarahkan apa yang processor buat dengan lebih tepat. Oleh itu, programnya lebih pantas dan padat. Penggunaan memory dalam PIC juga adalah kurang berbanding jika menggunakan C language. Menggunakan C language pula, memerlukan anda menggunakan C compiler. Bagi PIC, kiranya telah wujud banyak compiler. Menggunakan C language juga adalah lebih mudah di fahami berbanding assembly language.

(more…)

May 29th, 2009  Posted at   Pengetahuan Am
   |   22 Comments

Tahu tak apa itu microcontroller? Bagi student atau bekas student engineering, mungkin tahu benda ni. Adakah ia seperti biskut kering? Tidak, benda ini sangatlah penting dalam sistem teknologi sekarang. Cewah, macam expert pulak. Nak ajar budak sekolah tadika boleh la.

Sebenarnya microcontroller dalam bahasa mudahnya adalah IC yang boleh diprogramkan. Apa pula IC ni, Identity Card ke? Bukanlah. Identity Card kan sudah dikenali sebagai MyKad. IC iaitu Integrated Circuit, ala komponen warna hitam yang banyak kaki tu.

(more…)