ULN2803

April 23rd, 2010  Posted at   Elektronik

ULN2803 adalah pakej lapan NPN Transistor di dalam satu chip yang mempunyai 18 pin. ULN2803 sesuai sebagai interface low logic voltage (TTL, CMOS dan PMOS/NMOS) dengan high logic voltage (lampu, relay dan sebagainya). Setiap pin keluarannya adalah open-collector dan bersambung free wheeling diode.

Salah satu aplikasinya adalah relay driver seperti skematik di atas. Oleh itu, apabila memerlukan penggunaan relay yang banyak, penggunaan ULN2803 adalah sangat sesuai. Menggunakan ULN2803 membolehkan PIC interface dengan lapan unit relay. Malah, free wheeling diode tidak perlu di sambungkan kerana sudah mempunyai free wheeling diode di dalam ULN2803.

Berikut adalah pin diagram bagi ULN2803.

7 Responses to “ULN2803”

  1. amin says:

    ok thnks….thu x cm ner…nk connect kan stepper motor…dri output uln2803 nih…@ ada x apa2 info untk sy bwat rujukn?

  2. amin says:

    salam…sy nk bertnya…sekiranya input uln2803 nih kita gbungkn,cnthnya pin 1 n pin 2,pin3 n pin4,pin5 n pin 6,pin7 n pin8…dia pnya output untuk pin 1 n pin 2 yg kyta gbung tdi pin 18 ker..ataw kytta perlu gunbg pin18 n pin17?

  3. halimzainuddin says:

    Ape beza ULN2803 dgn ULN 2003? Sama atau lain?

  4. mancai says:

    peh dah lamer tak jejak litar2 ni…dulu blajar elektronik engineering…sekarang keje jauh panggang dari api.. anyway aku bookmark blog ni… nak imbas2 lagi pasal elektronik ni…

Leave a Reply

What is 10 + 7 ?
Please leave these two fields as-is:
IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)