VB Lesson: Serial Port

Serial Port membolehkan software di dalam komputer berhubung dengan hardware lain di luar. Misalnya menghubungkan Visual Basic dengan hardware PIC.

Melalui serial port, Visual Basic boleh mengawal alatan lain ataupun memaparkan bacaan daripada alatan lain. Software Visual Basic boleh menghasilkan sistem SCADA (Supervisory Control And Data Acquisition).

Berikut adalah videonya.

PIC Source Code

VB Source Code

56 Replies to “VB Lesson: Serial Port”

  1. ok..TQ..tp kalau sy nak gunakan pic 18F4550 usb adakah saya perlu mengubah apa2 dalam programming VB2010 dan microchip?

  2. salam…adakah VB 2010 boleh digunakan untuk menunjukkan Real time graph?
    bermaksud data dari pada PIC(menggunakan potentiometer/sensor) di ambil dan pada masa yg sama graph di plotkan di VB…TQ

  3. salam, saya ada buat satu project berkaitan uart.input sy setkan pada port D dan output port B.pic akan on LED dan hantar signal ke PC jika suis port D dihidupkan.Masalah saya, terdapat gangguan pada port B bila uart hantar signal

  4. Salam, nape En.Shahrul
    1) Mcm mane Nak kira Baud Rate (9600)
    2) Ne function untuk ape
    //
    void convert(unsigned int no, char base)
    {char i;
    for(i=0;i<=9;i++) di[i]=0;
    i=0;
    do{
    di[i]=no%base;
    no=no/base;
    i=i+1;}
    while(no!=0);
    }
    // adakah untuk convert character ASCII kpd nombor Base 10???

    3) Adakah ini function untuk gerakkan SERVO je, dia x de kaitan dgn UART punya programming
    static void interrupt isr(void)
    {
    if(RCIF==1){
    if(RCREG=='S') z=0;
    vb[z]=RCREG;
    if(z<19) z++;}
    if(TMR0IF==1){
    TMR0IF=0;
    if(counter[0]<PULSE) counter[0]++;
    else{
    counter[0]=0;
    send=1;}
    counter[1]++;
    if(counter[1]==position) SERVO=0;
    if(counter[1]==390){
    counter[1]=0;
    SERVO=1;}
    }
    }

    1. ws, Khairul.
      1) Baud Rate tak perlu kira. Saya dah buat function untuk kira Baud Rate. Nak pengiraan baudrate detail, rujuk dalam datasheet.
      2) Function tu untuk tukarkan nombor integer kepada single digit. Lebih lanjut, rujuk ADC Lesson cara untuk display nombor.
      3) Function servo dgn function uart tidak berkaitan. Program asas servo, rujuk Servo Lesson.

  5. salam shahrul, sy nak tanya le… boleh k sy hantar perkataan melalui VB dan diaplay kat LCD kat PIC board…

  6. Assalamualaikum,

    Saya menggunakan SC16A servo controller yang dibeli dari CYTRON. Saya ingin mengawal pergerakkan 2 servo motor dengan menggunakan Visual Basic 6. Masalahnya VB source code yang dibekalkan oleh Cytron dalam website tidak dapat dibuka. Bolehkah saudara memberi satu source code yang dapat mengawal pergerakkan dan kelajuan motor tersebut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.