VB Project: USB RFID Attendance System

June 20th, 2015  Posted at   Project Arduino, Project VB
arrow   |   12 Commentsarrow

USB RFID Attendance System adalah projek mengambil kedatangan menggunakan RFID. Database menggunakan Microsoft Access. Projek ini boleh menggunakan desktop software yang sama dengan projek USB NFC Attendance System.

Skematiknya adalah seperti berikut.

PCB komponen layout nya adalah seperti berikut.

[php_everywhere instance=”9380″]

12 Responses to “VB Project: USB RFID Attendance System”

  1. Alia Imani says:

    Assalamualaikum encik. sya nak tanya apakah nama sensor RFID yang digunakan diatas? dan adakah sensor tersebut boleh digunakan dengan Espresso Lite ?

    • Shahrul says:

      Waalaikumussalam,
      Guna Grove RFID Reader. Boleh sambung ke ESPresso Lite seperti lesson ESPresso Lite Grove RFID Reader.

      • Alia Imani says:

        Baik terima kasih. encik, adakah possible untuk menyambungkan RFID Reader MFRC522 dengan Espresso Lite v2.0? sebab projek sya menggunakan kedua-dua barang tersebut tetapi RFID Reader, MFRC522 saya tak berfungsi. Kesemua pin layout dah ikut yang Espresso Lite punya..

  2. saandeep says:

    hi sir , i am form india, i need “VB Project: USB RFID Attendance System” source code for vb.net if u possible plz give me

  3. wani says:

    salam encik, kalau nak tempah untuk projek lecturer in and out indicator berapa ye range harga (hardware – software)? dan encik akan beri penerangan sekali ke?

  4. ifa says:

    oh tapi encik saya memang nak buat projek macam ni…saya nak guna RDM6300 ni..cuma perlu ada PIC dan jugak lcd tu..lagi satu saya tak gunakan keypad.. so macam mana ye? atau perlu ke saya hantar proposal saya pada encik?

  5. ifa says:

    salam encik, saya memang nak buat projek ni.. tapi saya kena lcd untuk display nama student dan id number. boleh ke saya nak tambah lcd? dan untuk projek ni, encik memang buatkan software jugak ke? berapa harga kalau nak tempah ye?

  6. KINAH says:

    SALAM ENCIK, saya berminat utk membuat projek attendance system ni..tapi saya nak gunakan NFC sja..contoh student hanya prlu tag je kt NFC reader, so data akn trus hntar ke komputer. encik boleh buat tak projek mcm ni dan brapa kos perlu dibayar..

Leave a Reply

What is 8 + 8 ?
Please leave these two fields as-is:
IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)