VB Project: USB RFID Attendance System

USB RFID Attendance System adalah projek mengambil kedatangan menggunakan RFID. Database menggunakan Microsoft Access. Projek ini boleh menggunakan desktop software yang sama dengan projek USB NFC Attendance System.

Skematiknya adalah seperti berikut.

PCB komponen layout nya adalah seperti berikut.

Senarai komponen projek USB RFID Attendance System seperti berikut.
No Component Label Unit
1 073 PCB Arduino USB SL025M (80mm X 56mm) PCB 1
2 Buzzer-PCB Mount Buzzer 1
3 Capacitor SMD1206 0.1uF C3 1
4 Capacitor SMD1206 22pF C1-C2 2
5 Crystal SMD 16MHz XTAL 1
6 Grove - 125KHz RFID Reader Mifare 1
7 IC ATMEGA328P-AU TQFP ATMEGA328 1
8 PCB Connector Housing 5 Ways Mifare 1
9 PCB Stand (screw nut) PCB Stand 4
10 Resistor SMD1206 0.125W 10K R1 1
11 Resistor SMD1206 0.125W 330 R2 1
12 RFID Tag 125kHz Mifare 5
13 Straight Pin Header (Male) Mifare 1
14 Terminal Pin Mifare 5
15 Transistor 2N2222 Q1 1
16 USB Micro B Cable UC00A 1
17 USB to UART Converter UC00A 1

Harga projek USB RFID Attendance System adalah RM370 tidak termasuk bantuan teknikal. Di bawah adalah cara projek ini berfungsi.

14 Replies to “VB Project: USB RFID Attendance System”

  1. Assalamualaikum encik. sya nak tanya apakah nama sensor RFID yang digunakan diatas? dan adakah sensor tersebut boleh digunakan dengan Espresso Lite ?

      1. Baik terima kasih. encik, adakah possible untuk menyambungkan RFID Reader MFRC522 dengan Espresso Lite v2.0? sebab projek sya menggunakan kedua-dua barang tersebut tetapi RFID Reader, MFRC522 saya tak berfungsi. Kesemua pin layout dah ikut yang Espresso Lite punya..

  2. hi sir , i am form india, i need “VB Project: USB RFID Attendance System” source code for vb.net if u possible plz give me

  3. salam encik, kalau nak tempah untuk projek lecturer in and out indicator berapa ye range harga (hardware – software)? dan encik akan beri penerangan sekali ke?

  4. oh tapi encik saya memang nak buat projek macam ni…saya nak guna RDM6300 ni..cuma perlu ada PIC dan jugak lcd tu..lagi satu saya tak gunakan keypad.. so macam mana ye? atau perlu ke saya hantar proposal saya pada encik?

  5. salam encik, saya memang nak buat projek ni.. tapi saya kena lcd untuk display nama student dan id number. boleh ke saya nak tambah lcd? dan untuk projek ni, encik memang buatkan software jugak ke? berapa harga kalau nak tempah ye?

  6. SALAM ENCIK, saya berminat utk membuat projek attendance system ni..tapi saya nak gunakan NFC sja..contoh student hanya prlu tag je kt NFC reader, so data akn trus hntar ke komputer. encik boleh buat tak projek mcm ni dan brapa kos perlu dibayar..

Leave a Reply to Alia Imani Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.