
XBee Signboard adalah projek yang memaparkan perkataan menggunakan enam biji 8X8 Dot Matrix. Perkataan yang dipaparkan dihantar daripada software Visual Basic secara wireless melalui XBee.
Keseluruhannya enam dot matrix menghasilkan matrix 48X8. Mesej yang diterima disimpan didalam EEPROM supaya XBee Signboard boleh memaparkan mesej yang sama walaupun selepas dimatikan. Skematiknya adalah seperti berikut.

Di bawah adalah cara XBee Signboard berfungsi.
Anda boleh dapatkan programming ini dengan harga RM500. Sebarang pertanyaan dan pembelian, sila isikan contact form di bawah.
salam..saya ingin bertanya..
saya nk buat digital clock yg besar saiz dalam 30cm x 60cm..bajet boleh tgk dari jauh..tp saya xtau ad ke barang cam 7 segment jenis beso ad dijual kat pasaran…klu x de leh kac pandangan lain…tq
ws, ada je 7 segment yg saiz besar. Cari je kat pasaran.
aslkm bro..klu guna skxbee perlu lgi x gune UART converter ntok connect to computer?..
ws, amierul. Kalau guna SKXBee, tak perlu guna USB-to-UART converter dh, sebab SKXBee dah boleh connect terus ke USB.
Salam,bang,buleh x listkn komponen2 yg digunakan dlm projek ni
ws, Qaiyuun. Dalam skematik di atas dah ditunjukkan semua komponen. Kalau nak detail, kena bayar je la.