PIC Lesson: Ultrasonic HC-SR04

HC-SR04 adalah salah satu ultrasonic ranging module. Gambarnya adalah seperti dibawah.

Ultrasonic HC-SR04

Ultrasonic Ranging Module HC-SR04 boleh membaca jarak dari 2cm – 400cm. HC-SR04 mempunyai empat pin iaitu 5V, GND, Trigger and Echo. Bagi membaca signal HC-SR04, pin Trigger perlu diberi pulse sekurang-kurangnya 10us. Kemudian pin Echo akan memberikan signal ‘HIGH’ mengikut masa iaitu masa dari mula penghantaran ultrasonic sehingga ia dipantulkan balik. Signalnya seperti berikut.

HC-SR04 signal

Jarak yang dikesan ultrasonic ranging module ini adalah mengikut pengiraan kelajuan ia pergi dan balik iaitu 340m/s didarabkan dengan tempoh, T dan dibahagi dua. Atau secara ringkas akan mendapat rumus

  • cm = T in us / 58
  • inch = T in us / 148

Berikut adalah videonya

PIC Source Code

24 Replies to “PIC Lesson: Ultrasonic HC-SR04”

  1. based on jawapan en shahrul…maksudnyer saya akan nampak timing yang berbeza kat receiver kan kalau sensor tue detect something.?

  2. hi,boleh tak kalau saya nak jadikan sensor ini macam push button…sensor ini kalau detect boleh bagi voltage variation tak? i mean macam kalau detect 5v kalau tak detect pape 0V…..

  3. Salam Shahrul.
    Nak tanya satu soalan. Saya dah guna timer untuk measure T tapi bile set contohnya: distance>15 cm, LED turn on tapi ape yang saya dapat LED turn on bila distance>5 cm. Kenape ye?

  4. assalam. boleh tak kalau saya nak dapatkan programming bagi projek ini? berminat untuk bayar hasil kerja encik :) terima kasih

  5. Salam, saya ingin tanya pin Trigger dan Echo perlu sambung ke pin mana pada PIC18F4620…
    adakah dlm coding perlu convert ADC/DAC utk module HC-SR04?-beginner-

  6. saya mau tanya. tentang keluaran sensor ultrasonik hc sr04:
    1. kelurannya digital atau analog ?
    2. keluarannya berupa tegangan atau pulsa ?
    3. pada gambar sinyal diatas ada triger, sonic burs dan echo, yang saya tanyakan gelombang sonic burst itu fungsinya apa ?

    terimakasih,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.